20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRecuperare cardiacă, în premieră în Craiova. Ce este şi de ce este esenţială pentru pacientul operat pe cord

Recuperare cardiacă, în premieră în Craiova. Ce este şi de ce este esenţială pentru pacientul operat pe cord

De aproximativ un an, la Craiova a fost inaugurată Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, care a deschis un nou capitol major în cardiologia de pe plan regional. Circa 100 de pacienţi au fost operaţi pe cord deschis în acest timp, fără a mai fi nevoiţi să se îndrepte spre alte centre din ţară pentru a-şi salva viaţa.

Însă până recent pacienţii din Craiova şi regiune erau lipsiţi de posibilitatea de a beneficia de recuperare cardiacă specializată, un program care aduce o contribuţie importantă la evoluţia post-operatorie şi care îi poate ajuta pe pacienţi şi preoperator.

Alin Burileanu, unul dintre puţinii specialişti în recuperare cardiacă din ţară

Odată cu deschiderea clinicii Cardio Connect, apreciatul kinetoterapeut Alin Burileanu şi soţia sa, Iulia Burileanu, ambii supraspecializaţi în recuperare cardiacă şi unii dintre puţinii specialişti din ţară care practică acest program, au pornit la drum într-un nou proiect. Unul de suflet pentru Alin Burileanu, care este legat de acest domeniu nu doar profesional, ci şi printr-o experienţă personală, tatăl său fiind şi el operat pe cord deschis.

“Cred că avem aproximativ un an de când se operează la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, ceea ce este un lucru extraordinar pentru Craiova. Însă acei pacienți care sunt operaţi pe cord deschis ar trebui ulterior să beneficieze și de recuperare cardiacă. Tăietura pe stern cauzează, post operator, anumite deficiențe respiratorii, retracții musculare, pacientul poate respira ineficient din cauza durerii, a tăieturii. Și atunci, intervine recuperarea cardiovasculară. În orașe cu centre cu istoric în chirurgia cardiovasculară există recuperare cardiovasculară. La noi, acest lucru lipsea”, a menţionat dr. Oana Munteanu, medic primar cardiologie şi fondator al Clinicii Cardio Connect.

Recuperarea cardiacă ajută pacientul atât înainte, cât şi după intervenţia pe cord

Pentru că recuperarea cardiacă este o noutate în Craiova, echipa clinicii desfăşoară, practic, nu doar activitate medicală, ci şi o campanie de educare şi informare a pacientului.
“Oamenii nu înțeleg ce înseamnă recuperarea postoperatorie și pregătirea preoperatorie, nu au de unde să ştie aceste lucruri dacă până acum ele au lipsit din zona noastră. Spre exemplu, recuperarea cardiacă nu implică doar un program care survine operaţiei, ci şi exerciții respiratorii specifice, care îi ajută pe pacienți să treacă mult mai bine peste intervenție şi care fac parte din pregătirea preoperatorie”, explică echipa Cardio Connect.

„Programele sunt foarte simple, cele mai simple din toată recuperarea, dar și cele mai importante și, din păcate, aproape nimeni nu le face. Mă întâlnesc cu pacienți care au doi ani de la intervenție și își dau seama că nu mai pot să ridice mâinile, să le pună la ceafă, au o respirație alertă, le este și frică să încerce să respire altfel. Când tatăl meu s-a confruntat cu problemele de natură cardiacă, mi-am dat seama cât de importantă este partea de reabilitare cardiacă. Recuperarea medicală ocupă un rol extrem de important după intervențiile cardiace, fie și după intervenții exploratorii precum coronarografia, sau după montarea unui stent”, explică kinetoterapeutul Alin Burileanu.

Pacientul, tratat de o echipă, nu de un singur specialist

Alături de specialiştii în recuperare cardiovasculară este însă necesar ca pacientul să aibă alături şi de medicii cardiologi, pentru că în perioada post-intervenție este foarte important ca pacienţii să fie atent monitorizaţi pentru siguranţa lor şi excluderea oricărui risc.

Iar proiectul Cardio Connect a pornit tocmai de la această dorinţă de a crea un liant între interdisciplinar în beneficiul pacientului, care să poată primi cele mai bune condiţii de tratament printr-o colaborare strânsă între medicii care fac parte din echipa centrului.

“Inclusiv pentru partea de recuperare este nevoie de medici cu specializare în cardiologie în jur pentru că nu poți exclude toate riscurile în perioada post operatorie, pentru siguranța pacientului. Specialistul în recuperare cardiovasculară are nevoie de medici alături de el în această muncă. Iar pe noi ne leagă nu doar această viziune de a aborda pacientul interdisciplinar, ci şi prietenia şi o dorință comună să schimbăm lucrurile în bine pentru pacienți”, a transmis dr. Oana Munteanu.

Mai multe detalii despre echipa medicală Cardio Connect se regăsesc pe www.cardioconnect.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS