10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii disponibilizati sustin ca au fost inselati de SNLO

Minerii disponibilizati sustin ca au fost inselati de SNLO

Peste o suta de mineri disponibilizati, reuniti intr-o asociatie, sustin ca au fost trasi pe sfoara de conducerea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO). Fostii mineri spun ca au primit sume mai mici de bani decit cele promise. Asociatia „Disponibilizatilor din SNLO – iunie 2005“ a trimis o sesizare penala impotriva conducerii SNLO, respectiv a directorului general, Tiberiu Trotea, si a directorului de personal, Cosmin Popescu.


Cristian Popescu, presedintele Asociatiei „Disponibilizatilor din SNLO – iunie 2005“, spune ca la sediul tuturor subunitatilor miniere a fost afisata la loc vizibil o nota semnata de directorul general al SNLO, Tiberiu Trotea, si de directorul de personal, Cosmin Popescu, in care erau anuntate drepturile de care beneficiaza minerii care doresc sa se disponibilizeze. Astfel, in baza informatiilor transmise prin acest document, minerii au decis sa isi depuna cererile de concediere. Potrivit acestei note, minerii disponibilizati urma sa primeasca lunar, pe o perioada cuprinsa intre 20 si 24 de luni, in functie de vechime, o suma de bani in echivalentul salariului mediu pe economie, adica de 6,87 milioane de lei.


Cristian Popescu declara ca nota semnata de sefii SNLO nu a fost respectata, in sensul ca minerii au primit cu un milion mai putin: „Desi ni se comunicase ca se va acorda lunar venit de completare pina la nivelul salariului mediu net pe economie, salariu anuntat prin nota ca fiind de 6.875.094 de lei, mare ne-a fost uimirea cind am primit in prima faza cu peste doua milioane de lei mai putin, suma fiind oprita tuturor disponibilizatilor. Am facut un memoriu conducerii SNLO, care ne-a raspuns ca am fost disponibilizati conform prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 8, in care se precizeaza salariul mediu net la data de 1 ianuarie 2003. Realizind gravitatea faptelor savirsite, SNLO a suplimentat venitul de completare cu un milion de lei, in prezent indemnizatia de somaj plus venitul de completare fiind de 5,7 milioane de lei in loc de 6,8 milioane de lei, asa cum s-a promis. Insa doar disponibilizatii din Gorj au beneficiat de acest tratament, nu si cei din Mehedinti. Sintem victime ale infractiunilor de inselaciune si abuz in serviciu in forma calificata savirsite de cei doi directori. Daca am fi cunoscut ca salariul lunar care se va acorda nu va fi cel anuntat, nu eram de acord cu disponibilizarea. Am fost indusi in eroare cu ocazia semnarii cererilor de disponibilizare“.


Cristian Popescu a lucrat la Mina Horasti, din cadrul Exploatarii Miniere de Subteran Motru. Acesta precizeaza ca obiectivul asociatiei este de a cistiga drepturile fostilor mineri.


Conducerea SNLO sustine ca minerii disponibilizati trebuie platiti de AJOFM


A mai fost o situatie similara la Albeni, din care SNLO a fost scos din cauza. „Se mai zbate cite un lider sa mai ia niste bani la oameni. Le-am transmis o nota informativa cu ceea ce da SNLO si cer o suma mai mare. Am spus in nota ca le dau o jumatate din salariu pe perioada in care nu lucreaza si se afla in preaviz, dar le-am dat tot salariul. Din punctul meu de vedere, eu m-am achitat onorabil fata de ei. AJOFM ( Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca- n.r.) se ocupa de ei. Le-am dat 150 de milioane din fondul unitatii, in momentul plecarii, si in loc de jumatate din salariu le-am dat unul intreg si de restul nu ma mai ocup eu, ci AJOFM. A fost o actiune similara la Albeni, unde s-a infiintat la fel o asociatie si care ne-a scos din cauza pe noi, din lipsa calitatii procesuale, fiindca toate platile au fost preluate de AJOFM“, a spus directorul SNLO.


500 de mineri au fost disponibilizati


In acest an au fost disponibilizati, din cadrul SNLO, 500 de mineri. Potrivit notei semnate de conducerea societatii, acestia trebuia sa primeasca, in momentul disponibilizarii, 150 de milioane de lei, doua salarii medii nete pe economie, jumatate din salariul de baza individual negociat in perioada de preaviz si pe o perioada cuprinsa intre 20 si 24 de luni, in functie de vechime, somaj plus venit de completare pina la nivelul salariului mediu net pe economie. Programul de Dezvoltare, Eficientizare si Acompaniament Social prevede, pentru anul viitor, disponibilizarea a 550 de mineri, fiind vizati cei care lucreaza in minele de subteran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS