22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMario Scurtu - două medalii la olimpiade naționale și admis deja la facultate de la 16 ani

Mario Scurtu – două medalii la olimpiade naționale și admis deja la facultate de la 16 ani

Mario Scurtu, elevul din Gorj, calificat la patru olimpiade, a reușit să obțină până acum două medalii la competițiile naționale și este deja admis la facultate.

Mario Scurtu, are 16 ani și este elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. Este născut în comuna Drăguțești, lângă Târgu Jiu. A studiat la Școala Gimnazială „Pompiliu Marcea” din municipiu când a început să participe primele la olimpiade naționale. Anul acesta s-a calificat la patru olimpiade naționale: matematică, fizică, lingvistică și astrofizică.

La astronomie și astrofizică a fost singurul participant din Gorj și, ulterior, singurul calificat la olimpiada națională. Până acum a obținut o medalie de bronz la Olimpiada națională de matematică și medalia de aur și mențiune din partea Ministerului Educației la Olimpiada națională de fizică. Este de altfel și materia la care excelează, însă i-a plăcut și matematică de mic. Pasiunea adevărată este însă astrofizica. La finalul lunii mai (24-29 mai) va participa și la Olimpiada națională de astronomie și astrofizică de la Iași. La lingvistică s-a clasat, de asemenea, printre primii pe țară.

Vrea să facă facultatea la o universitate din afara țării

Elevul este multiplu medaliat la olimpiadele naționale și la concursurile internaționale. Astfel, în clasa a IX-a a obținut medalia de bronz la Olimpiada internațională de fizică din Albania și încă o medalie de bronz la Olimpiada internațională de științe pentru juniori din Columbia.

Aceste două performanțe, precum și medaliile de aur obținute în țară și mențiunile din partea Ministerului Educației îi asigură deja admiterea fără examen la o serie de facultăți din țară, precum medicina, matematica, fizica și altele.

Mario spune că este pasionat în primul rând de astrofizică și aici contează foarte mult studiul individual. Visează să facă cercetare și prin urmare își dorește să facă facultatea la o universitate din afara țării.

„După ce termin liceul, aş vrea să continui studiile în străinătate, pentru că am o pasiune faţă de fizică şi astrofizică. Cercetarea în ţara noastră, în aceste domenii, nu este bine finanţată şi nu am prea multe posibilităţi de dezvoltare. Vreau să fac cercetare și în afară sunt cu totul alte posibilități în acest domeniu față de țara noastră. Acum sunt admis fără examen la facultăți din țară, pe baza rezultatelor obținute la olimpiade, însă îmi doresc să plec la o facultate afară”, a declarat Mario Scurtu. El locuiește la cămin în Târgu Jiu pentru a nu face naveta acasă.

Citește și: Rectorul UCB a obținut în instanță daune de 50.000 de lei din partea fostului rector

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS