18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎntârziere majoră: CEO nu a finalizat nici măcar una din cele 10 investiții noi propuse

Întârziere majoră: CEO nu a finalizat nici măcar una din cele 10 investiții noi propuse

Complexul Energetic Oltenia (CEO) ar putea să rămână fără activitate, dacă nu va implementa una din cele 10 investiții noi pe care Comisia Europeană le-a aprobat din 2022.

Ceșe 10 investiții sunt:

  • 8 parcuri fotovoltaice pe haldele de steril din carierele miniere și pe fostele depozite de zgură și cenușă de la termnocentrale,
  • două centrale pe gaze naturale de la Turceni și de la Ișalnița.

În momentul de față încă se lucrează la documentațiile tehnice sau la alte formalități. Întârzierea noilor investiții este de 2 – 3 ani, conform reprezentanților companiei energetice. Pe lângă cele 10 proiecte, CEO s-a apucat recent să actualizeze documentațiile pentru al 11-lea. Este vorba despre aprobarea bugetului pentru obținerea deciziei etapei de încadrare/acordul de mediu pentru reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW, de la Sucursala Electrocentrale Turceni.

Planul de restructurare

Complexul Energetic Oltenia are, teoretic, de implementat până în 2026 un Plan de restructurare. La CEO vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate.

De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027. Cariera Pinoasa care se va închide în 2030. Cariera Roșiuța care se va închide în 2029. Cariera Roșia care se va închide în 2030. După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an.

După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România. În ceea ce privește politica de personal, de la 9.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613. La Complexul Energetic Oltenia sunt anunțate și noi investiții: două grupuri pe gaze naturale și opt parcuri fotovoltaice.

Patru parcuri fotovoltaice vor fi construite alături de OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale la Turceni vor fi realizate alături de Tinmar Energy, iar centrala pe gaze de la Ișalnița va fi realizată împreună cu ALRO. Pentru noile investiții au fost înființate companii mixte.

Toate sunt pe hârtie

Complexul Energetic Oltenia are contract de finanțare de peste 200 de milioane de euro în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din compania înființată face parte compania și ALRO. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect.

Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2027.

CEO mai are de derulat investiții alături de OMV Petrom și Tinmar. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CEO-Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

Parcuri fotovoltaice

CEO va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CEO (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare).

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse.

Parcurile fotovoltaice ar fi trebuit să furnizeze energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024, însă nici măcar la unul nu au fost demarate lucrările de execuție. De asemenea, grupurile noi pe gaze ar fi trebuit să fie gata în 2026, când grupurile pe cărbune și carierele miniere trebuie să intre în rezervă. Deși este clar că nu vor fi gata, Ministerul Energiei nu dă semne că ar renegocia cu specialiștii Comisiei Europene noi termene pentru Planul de restructurare al CEO.

Citește și: Rectorul UCB a obținut în instanță daune de 50.000 de lei din partea fostului rector

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS