27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalMacron zboară pe teritoriul Noua Caledonie, lovit de revolte

Macron zboară pe teritoriul Noua Caledonie, lovit de revolte

Președintele Emmanuel Macron a zburat miercuri către teritoriul Franței din Pacificul Noua Caledonie, unde nouă zile de revolte au ucis șase persoane, au rănit sute și au incendiat mașini, magazine și clădiri publice.

Avionul lui Macron era în drum din Franța către insulele cu probleme, o destinație de vacanță presărată acum cu sute de vehicule carbonizate, magazine, afaceri și școli arse.

Cele mai mortale tulburări din ultimele patru decenii au fost puse pe seama planurilor franceze de a acorda drept de vot la mii de rezidenți neindigeni, despre care indigenii kanaki spun că le vor dilua voturile.

Autoritățile franceze au declarat că violența, care a izbucnit pe 13 mai, s-a atenuat de când au fost dislocate 1.050 de militari, poliție tactică și întăriri de securitate națională de la Paris, inclusiv în zone „foarte sensibile”.

Cu toate acestea, două școli primare și 300 de mașini dintr-o reprezentanță au fost incendiate în cursul nopții în capitala teritoriului Noumea, a declarat primăria pentru AFP.
Bilanțul este de șase morți și alte sute de răniți.

Turiştii fug din teritoriu

Guvernul Noii Caledonie a declarat că serviciile de telecomunicații au reușit să oprească un atac cibernetic de e-mail în masă „fără precedent” asupra unui furnizor de internet pentru teritoriu. Acest atac a fost lansat la scurt timp după ce Macron și-a anunțat vizita surpriză.
Turiştii prinşi în capcană au început să fugă.

Australia și Noua Zeelandă au trimis marți un lot inițial de avioane militare pe micul aeroport intern Magenta din Noumea. Au fost repatriate „aproximativ 100 de persoane”, potrivit autorităților franceze de pe insulă.

„Când am aterizat, era exact ca „O, slavă Domnului că suntem aici!””, a spus Mary Hatten, care a petrecut o săptămână ascunsă într-un hotel din Noumea, după ce a aterizat în Brisbane.

Alte zboruri vor fi organizate până când principalul Aeroport Internațional La Tontouta se redeschide pentru zboruri comerciale, ceea ce operatorul se așteaptă să fie sâmbătă dimineața.

Un alt zbor de repatriere are loc astăzi

Franța organizează un zbor miercuri pentru a aduce încă aproximativ 100 de australieni de la Noumea la Brisbane, a anunțat guvernul australian.

Macron intenționează să „asculte, să vorbească și să poarte discuții cu aleșii din Noua Caledonie” în încercarea de a restabili ordinea, a declarat un oficial apropiat președintelui.

El dorește „să dea răspunsuri la numeroasele întrebări legitime pe care le pun caledonienii, atât pe partea reconstrucției, cât și pe cea politică”, a spus oficialul.

Un kanak care se afla într-un baraj rutier neoficial la nord de capitala Noumea a spus că Macron trebuie să înțeleagă opoziția indigenă față de reforma votului. „Nu știu de ce soarta noastră este discutată de oameni care nici măcar nu locuiesc aici”, a spus bărbatul de 52 de ani, care și-a dat doar prenumele Mike.

„Noi suntem oamenii țării, nu voi sau ceilalți. Nu, suntem noi”, a spus el pentru AFP.

Vocea canacilor locali „nu este ascultată, nu este auzită”, a spus el. potrivit France 24.

Baricade

Forțele de securitate franceze au înlăturat peste 90 de blocaje rutiere, au declarat autoritățile. Dar separatiștii kanak, unii mascați și mânuind catapulte de casă, au încă blocaje rutiere improvizate, inclusiv pe ruta principală către aeroportul internațional.

Localnicii înarmați, de origine franceză și de altă natură, și-au înființat propriile baricade de cartier. Mulți kanaki, care reprezintă aproximativ 40 la sută din populație, se opun planului de extindere a dreptului de vot celor care locuiesc pe teritoriu de cel puțin 10 ani.

Dar reprezentanții anti-independență vor să treacă această propunere.

Retragerea „le-ar dovedi că demolatorii, jefuitorii și revoltații au dreptate”, a declarat Nicolas Metzdorf, deputat al Partidului Renașterii a lui Macron în Noua Caledonie.

Parisul a oprit deocamdată prelungirea stării de urgență de 12 zile, care a dus la:

  • interzicerea circula?iei pe timp de noapte,
  • arestări la domiciliu pentru suspecți conducători,
  • interzicerea TikTok,
  • vânzarea de alcool,
  • purtarea de arme și adunări.

Noua Caledonie este un teritoriu francez de la mijlocul anilor 1800.

Dar după aproape două secole, opinia este împărțită aproximativ în funcție de linii etnice, dacă insulele ar trebui să facă parte din Franța, autonome sau independente.

Citește și: Norvegia recunoaște în mod oficial Palestina ca stat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS