19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate315 morţi și 1600 răniți în urma inundațiilor din Afganistan

315 morţi și 1600 răniți în urma inundațiilor din Afganistan

Bilanţul inundaţiilor din nordul Afganistanului se ridică la 315 morţi şi peste 1.600 de răniţi, a declarat duminică Ministerul pentru Refugiaţi din Afganistan, condus de talibani, relatează Reuters.

Ministerul pentru Refugiaţi, într-o postare pe platforma X, a citat cifre de la biroul său provincial din provincia nordică Baghlan.

Ministerul de Interne declarase anterior că bilanţul oficial al victimelor inundaţiilor bruşte care au lovit vineri regiunea, din cauza ploilor abundente, este de 153 de morţi, dar se aşteapta să crească.

Infrastructura vitală, afectată de inundații

Organizaţiile umanitare au declarat că unităţile de asistenţă medicală şi infrastructura vitală, cum ar fi apa, au fost afectate de inundaţii.

Afganistanul este predispus la dezastre naturale şi este considerat de Organizaţia Naţiunilor Unite ca fiind una dintre ţările cele mai vulnerabile la schimbările climatice.

Ţara s-a confruntat cu un deficit de ajutor după ce talibanii au preluat controlul, în timp ce forţele străine s-au retras, în 2021, iar ajutorul pentru dezvoltare, care constituia coloana vertebrală a finanţelor guvernamentale, a fost redus. Acest lucru s-a agravat în anii următori, deoarece guvernele străine se confruntă, pe de o parte, cu crize concurente la nivel mondial, iar pe de altă parte sancţionează restricţiile impuse de talibani femeilor afgane.

Într-o declaraţie făcută duminică, ministrul economiei al regimului taliban, Din Mohammad Hanif, a făcut apel la ONU, la agenţiile umanitare şi la mediul de afaceri privat să ofere sprijin celor afectaţi de inundaţii.

CITEȘTE ȘI : Cod galben de ploi și vijelii în Oltenia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS