19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariatii de la ELECTROPUTERE lucreaza patru zile pe saptamina

Salariatii de la ELECTROPUTERE lucreaza patru zile pe saptamina

Lipsa comenzilor si iminenta unor noi disponibilizari au determinat reducerea programului de lucru la numai patru zile pe saptamina in societatea ELECTROPUTERE SA Craiova. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa treaca in proprietate privata, pina la sfirsitul lunii octombrie, societatea craioveana, aceasta fiind una dintre ultimele companii incluse in programul PSAL I convenit cu Banca Mondiala.

Societatea ELECTROPUTERE SA Craiova va disponibiliza, pina la sfirsitul lunii septembrie, aproximativ 600 de salariati. Acestia vor beneficia de 20, 22 sau 24 de salarii compensatorii, in functie de vechimea pe care o au.

„Disponibilizarile trebuia sa se faca din ianuarie 2004, dar impreuna cu patronatul am cazut de comun acord ca, din lipsa de comenzi, sa lucram doar patru zile pe saptamina si sa mai aminam concedierea oamenilor. Aproximativ 400 dintre cele 600 de persoane care isi vor pierde locurile de munca sint in pragul pensionarii“, a declarat Aurel Bojenoiu, liderul Sindicatului liber Electroputere. In prezent, la societatea craioveana mai lucreaza 3.850 de persoane, fata de peste 12.000 de angajati, inainte de 1989.

„Criteriile dupa care vor pleca salariatii care urmeaza sa fie disponibilizati, pina la sfirsitul lunii septembrie, sint cele mentionate in Contractul colectiv de munca, iar prevederile si drepturile de care beneficiaza sint stipulate in Ordonanta nr. 8/2003, cu modificarile din 2004. Vor pleca, pe o perioada de 20 de luni, salariatii cu o vechime in munca mai mare de 15 ani, pe o perioada de 22 de luni cei cu o vechime cuprinsa intre 15 si 25 de ani si pentru 24 de luni angajatii cu o vechime de peste 25 de ani. Acestia primesc o indemnizatie de somaj, stabilita de reglementarile in vigoare si un venit lunar de completare, egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net, pe ultimele trei luni inainte de disponibilizare, dar nu mai mare decit salariul mediu net pe economie din ianuarie 2004 si nivelul indemnizatiei de somaj“, a declarat Ilie Popescu, vicepresedintele Sindicatului liber Electroputere.

Salariatii privesc cu neincredere noua intentie de privatizare

Procesul de privatizare a fabricii ELECTROPUTERE din Craiova este reluat, dupa ce Autoritatea pentru Privatizare a respins oferta companiei General Motors (GM) pentru achizitionarea fabricii. General Motors a oferit 11 milioane de dolari pentru a cumpara pachetul majoritar de actiuni de la ELECTROPUTERE, precum si pentru finantarea unui program de investitii in fabrica de la Craiova. Oferta companiei americane, care formase un consortiu impreuna cu o alta companie, Karsdorfer din Germania, a fost considerata prea mica. Autoritatile romane nu au fost de acord nici cu conditiile care au fost impuse de General Motors si care prevedeau obligatia statului roman de a asigura, timp de trei ani, aproape jumatate din contractele uzinei. De asemenea, americanii ar fi cerut sa aiba intiietate la licitatiile organizate pentru alte companii la care statul roman este actionar.

Reprezentantii General Motors au mai precizat ca nu pot oferi garantii pentru mentinerea tuturor angajatilor, iar daca vor trece la disponibilizari nu vor putea asigura, neavind forta financiara, un venit pentru angajatii care si-ar fi pierdut locul de munca. Dupa privatizare, GM intentiona sa divizeze ELECTROPUTERE, urmind ca toate cele trei module producatoare de echipamente electrice sa fie vindute. Mai mult, investitorii americani conditionau preluarea fabricii de semnarea contractului de modernizare a 57 de locomotive cu Ministerul Transporturilor si de primirea a 80% din imprumutul de 100 de milioane de dolari garantat de stat pentru modernizarea locomotivelor.

„Nici acum nu sintem prea optimisti, cu aceasta noua intentie de privatizare, mai ales ca avem exemplele celorlalte intreprinderi din tara. Cind se va ajunge pe ultima suta de metri, vom vedea ce intentii are investitorul sau consortiul care ne va prelua si va trebui sa purtam negocieri, inainte de semnarea contractului de privatizare“, a precizat vicepresedintele Ilie Popescu.

Intreprinderea craioveana, producatoare de generatoare electrice, motoare si locomotive de tren, a trecut de-a lungul timpului prin mai multe stagii de restructurare.

De citiva ani, statul roman cumpara din Germania si Suedia locomotive si vagoane de tren, unele noi, altele folosite si reconditionate in tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS