15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSectorul zootehnic are prea putini bani si prea multe nevoi

Sectorul zootehnic are prea putini bani si prea multe nevoi

Strategia de dezvoltare a agriculturii in programul de guvernare al tarii pune un accent deosebit pe ridicarea ponderii zootehniei, astfel incit acest sector de baza sa devina competitiv pe piata europeana ca urmare a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Actele normative promovate de Ministerul Agriculturii au in vedere acest scop, ele venind in general in sprijinul crescatorilor de animale, dar in aplicarea lor se observa discrepante. In bugetul ministerului de profil, pe anul 2004, din totalul de 20.208,689 miliarde de lei alocate ca sprijin pentru producatorii agricoli, pentru sectorul zootehnic au fost prevazute 4.660,601 miliarde de lei, adica 20-23% din totalul subventiilor.

Repartizarea sumelor alocate ca sprijin pentru producatorii agricoli care livreaza animale pentru abatorizare este inechitabila, bovinele fiind dezavantajate. Astfel, subventia pentru ovinele livrate in greutate de peste 30 kg/cap este de 4.000 de lei/kg, pentru bovinele livrate la greutatea minima de 400 kg/cap subventia este de 5.000 de lei/kg, pentru porcinele de 90-110 kg/cap subventia este de 8.000 de lei pe kilogram, iar pentru pui broiler subventia este de 5.000 de lei/kg. In acelasi buget sint alocate 366,69 miliarde de lei subventie pentru junincile la prima fatare, ceea ce asigura o subventionare a cresterii doar a 15% din numarul total de juninci existente la nivel de tara. In aceeasi suma intra si subventia pentru vitei, care reprezinta doar 10% din viteii obtinuti anual din insamintari artificiale.

Pentru monta artificiala, care trebuie generalizata, s-a primit o subventie doar de 50 de miliarde de lei, ceea ce asigura insamintarea artificiala a 430.000 de vaci si vitele, reprezentind 24,5% din matca pe tara, si a 150.000 de scroafe si scrofite. Suma alocata pentru anul 2004 este mult mai mica decit cea alocata pentru anul 2003, asa ca declaratiile de sustinere a generalizarii montei artificiale ramin doar vorbe goale in lipsa banilor. „In judetul Dolj, medicii veterinari si operatorii insamintatori au serioase probleme cu obiceiul crescatorilor de vaci de a apela la monta naturala cu tauri neautorizati. Cele citeva amenzi care au fost date crescatorilor de tauri neautorizati nu au speriat pe nimeni, multi dintre proprietarii unei singure vaci respectind in continuare traditia dovedita in timp atit de paguboasa“, spune inginer Gheorghe Duta, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine din Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS