27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMuncitori cu venituri de peste 12.000 de lei net la CEO

Muncitori cu venituri de peste 12.000 de lei net la CEO

Veniturile la Complexul Energetic Oltenia au ajuns la un nivel record în urma angajării de pensionari, care au venituri de 12.000 de lei. Sunt sute de angajați în cadrul Complexului Energetic Oltenia care cumulează pensia și salariul.

Angajații cu mare experiență au avut posibilitatea să se pensioneze în ultimul an, în baza Legii 197 care reglementează reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare pentru condiții speciale de muncă. Astfel, sunt muncitori care au ieșit la pensie cu un venit similar salariului sau chiar mai mare în momentul de față. Este vorba de pensii cuprinse între 5.000 și peste 7.000 de lei. Astfel, la nivelul Complexului Energetic Oltenia s-a ajuns în situația ca muncitori calificați, care sunt și pensionari, să obțină lunar venituri de peste 10.000 de lei și chiar de 12.000 de lei net.

„Sunt colegi care iau și 12.000 de lei pensie și salariu.Normal că sunt râci între salariați. Unii câștigă practic dublu. Este pensia care are nivelul unui salariu și se adaugă leafa lunară și practic e un câștig dublu. Unii nu văd bine aceste lucruri și se comentează. Compania a încadrat pensionari pe posturile deficitare. Sunt specialiști care au revenit în companie, în special în zona energetică au fost probleme.”, a menționat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Au inclus sporurile și primele în salariul de bază

Este de amintit că angajații Complexului Energetic Oltenia au incluse de luna aceasta toate bonusurile în salariul de bază. Este pentru prima dată în istoria companiei energetice când sporurile nu mai apar evidențiate în afara salariului de bază. Inclusiv cele patru prime de peste an sunt în salariul de bază. Astfel, s-a decis conservarea acestor venituri, dat fiind faptul că legislația prevede ca în caz de pierderi companiile de stat să nu mai acorde bonusuri salariaților. Liderii de sindicat le vor explica minerilor și energeticienilor situația cu noul mod de calcul al salariului, dacă vor exista nelămuriri și solicitări din partea angajaților.

Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că va exista disponibilitate din partea liderilor sindicali și lucrurile vor fi lămurite.

„Este o situație în premieră pentru Complexul Energetic Oltenia. Este pentru prima dată când angajații se confruntă cu un alt mod de calcul al salariului. Totul este inclus în salariul de bază și acest lucru poate fi explicat de către liderii de sindicat de la fiecare unitate în parte. Sigur acolo unde angajații sunt sindicalizați. Cine nu e la sindicat, nu știu pe cine să întrebe. Astea sunt riscurile celor care nu fac parte dintr-o organizație sindicală. Are și sindicatul un rol pentru membrii săi. Pe lângă ajutoarele pe care le acordă, participă la negocieri, îi reprezintă pe oameni în instanță, dacă este cazul și altele. Includerea sporurilor în salariul de bază este o formă de protecție pentru ca, în caz de pierderi, să nu se piardă aceste sporuri, prime și bonusuri”, a menționat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Citește și: Proiect pentru reglementarea rezervei de capacitate la CEO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS