27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaConcert simfonic “Nevestele vesele din Windsor”, la Filarmonica Oltenia

Concert simfonic “Nevestele vesele din Windsor”, la Filarmonica Oltenia

Filarmonica Oltenia va prezenta, vineri, de la ora 19.00, concertul simfonic “Nevestele vesele din Windsor”, în cadrul Festivalului Shakespeare.

La pupitrul dirijoral se va afla Theo Wolters (Olanda), iar solist la violoncel va fi Octavian Lup.

În program:

  • Otto Nicolai: Uvertura operei „Nevestele vesele din Windsor”
  • Joseph Haydn: Concertul nr. 1 în Do major pentru violoncel și orchestră, Hob. VIIb/1
  • Antonín Dvořák: Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88.

Concertul de vineri, va avea în prim plan uvertura la opera comică “Nevestele vesele din Windsor” de Otto Nikolai, după piesa omonimă a  dramaturgului William Shakespeare. Premiera acestei lucrări umoristice care avea să salveze numele compozitorului de la uitare, a avut loc la Berlin, în 1849. În pofida strivitoarei concurenţe cu Falstaff, această creație s-a menţinut până în zilele noastre în atenția publicului.

“Nevestele vesele din Windsor” este o comedie de moravuri în care Falstaff, personaj recurent în piesele shakespeariene, vrea să le cucerească pe doamnele Ford și Page, ambele măritate, în scopul obținerii unor sume de bani pe care să le cheltuie împreună cu prietenii săi rău famați. Respectabilele neveste din Windsor îi joacă mai multe farse pentru a-l pedepsi pe ”seducătorul” fanfaron.

Theo Wolters – dirijor

Theo Wolters s-a născut la Melick (un oraş din sudul Olandei), în anul 1955, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vârstă foarte fragedă a început să studieze trompeta în cadrul fanfarei pe care tatăl său o coordona. Talentul său a fost remarcat încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii la Conservatorul din Maastricht. În anul 1979 a devenit membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra. 

Octavian Lup – violoncelist

Strălucit violoncelist al generației sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale, Octavian Lup a absolvit în anul 2013 Universitatea Națională de Muzică din București la clasa reputatului violoncelist Marin Cazacu, unde și-a finalizat și studiile doctorale. Octavian a urmat cursurile celei mai prestigioase academii din lume – Kronberg Academy din Germania, unde s-a perfecționat cu Frans Helmerson și Gary Hoffman.

Citește și: Cale lungă de la proiect la realitate. Ce vrea să schimbe Termo Urban prin modernizarea reţelelor de distribuţie a agentului termic cu bani europeni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS