13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Flash

Locuitorii din Dabuleni si-au recuperat pamintul

Traditionalele probleme legate de pamintul oamenilor din Dabuleni impartit la tot felul de institutii s-au rezolvat. Viceprimarul Marin Mihailica se declara multumit ca dupa12 ani si comuna Dabuleni are tot pamintul care inainte de colectivizare era trecut in registrul agricol. Pina in martie 2003, sapte functionari vor lucra aproape zi lumina pentru finalizarea actelor premergatoare intocmirii titlurilor de proprietate.

3.000 ha cu lubenite

Anul trecut, in Dabuleni s-au cultivat 3.000 ha cu lubenite si doar 2.000 ha cu griu. Majoritatea oamenilor din comuna, fie ca au sau nu in proprietate pamint, pun an de an lubenite. Ultima metoda „importata din Iugoslavia“ este plantarea firelor de lubenita sub o folie perforata. Metoda nu permite buruienilor sa creasca si-i scuteste pe tarani de prasit. Multi dintre cultivatorii traditionali seamana semintele de lubenite in ghivece, iar cind plantele cresc suficient de mult sint puse in cimp. Procedind asa, pepenii verzi ajung pe piata mai devreme cu doua saptamini decit in mod obisnuit.

Sute de milioane de lei investite in viitorul copiilor

In anul care se incheie, la Dabuleni au fost cinci cultivatori de lubenite care au cistigat din vinzarea lor cite o jumatate de miliard de lei de fiecare. Marin Mihailica spune ca de pe un hectar de lubenite se pot cistiga, intr-un an, o suta de milioane de lei. Aproape toti banii care se fac in Dabuleni sint investiti in studiile copiilor si intr-un trai peste media decentei. Anul trecut, dintr-o clasa de 30 de elevi de la Liceul teoretic din comuna, toti au luat la facultatile craiovene. Dintre acestia, doar patru sint la facultati particulare, iar ceilalti-la cele de stat. Liceul din comuna este cotat ca unul dintre cele mai bune din judet.

3.000 de autoturisme si 400 de tractoare

La Dabuleni, aproape fiecare familie are un autoturism. Pentru ca nu au cale ferata ca sa-si cumpere trenul lor, locuitorii si-au cumparat 3.000 de autoturisme. Pentru muncile mai grele, si-au luat si 400 de tractoare, care, statistic vorbind, inseamna un tractor la noua case. Vara, cind incepe sezonul lubenitelor, masinile si tractoarele se dovedesc putine fata de productia ce trebuie transportata in piete. Aproape toti bisnitarii pietelor din Bucuresti vin cu masinile la Dabuleni, de unde cumpara marfa la jumatate din pretul pietei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS