15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeana devanseaza cu o saptamina data publicarii Raportului de tara

Comisia Europeana devanseaza cu o saptamina data publicarii Raportului de tara

Noul termen: 9 octombrie

O schimbare de calendar importanta si cu semnificatii interesante. Motivatia oficiala este ca se doreste astfel obtinerea unui mai mare ragaz de „analiza si reflectie“ oferit statelor membre inaintea Summit-ului de la Bruxelles. Cu aceasta ocazie, pe 24-25 octombrie, urmeaza sa se dezbata subiectul istoric al „formatului extinderii“ si al sprijinului financiar ce va fi acordat viitoarelor tari membre. Actualele 15 tari membre UE vor avea in fata Rapoartele de tara alcatuite de Comisia Europeana, analize care vor consemna starea de fapt privind progresele inregistrate in absorbtia si aplicarea acquis-ului comunitar de catre tarile candidate. In acelasi timp, pe 9 octombrie, Comisia va indica si care sint, din punctul sau de vedere, acele state candidate care, prin performantele inregistrate, pot finaliza in acest an negocierile de aderare si, in consecinta, semna in 2003 Acordurile de aderare ce vor fi ratificate de catre toate parlamentele nationale si, mai apoi, de catre Parlamentul European.

Din pacate pentru noi, in cazul Romaniei, discutia asupra unei posibile intrari in primul val de aderare la UE a fost inchisa de mult. Ceea ce mai asteptam este Raportul complex de tara si natura aprecierilor privind schimbarile inregistrate la nivelul societatii romanesti. Sursele noastre ne-au prezentat o serie de materiale care au intrat in componenta textului final – aflat acum in febra ultimelor retusuri -, iar vestile nu sint deloc incurajatoare. Cu toate ca vor fi notate unele progrese reale pe planul macroeconomic, se pare ca observatia fundamentala ramine aceeasi ca in fiecare an: Romania nu este considerata o economie de piata functionala. In plus, problemele din justitie si administratia publica ocupa un loc important, nefiind inca foarte clar modul in care se va face referire la respectarea de catre Romania a angajamentelor sale privind politica externa si de securitate unica a UE.

Situatia a fost complicata si de interventia in ecuatie a celor doua mesaje dure la adresa tarii noastre, adresate de Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, si Pat Cox, presedintele Parlamentului European, in legatura cu semnarea de catre tara noastra a acordului bilateral cu SUA in privinta Curtii Penale Internationale. Context in care, in urma cu doar citeva zile, comisarul pentru extindere, G. Verheugen, si-a durificat si el pozitia fata de Romania, afirmind ca nu este adeptul formularii in documentele oficiale a unei date fixe pentru incheierea negocierilor. Aceasta inseamna ca in Raportul de tara nu se va face nici o referinta la acest subiect esential, ingreunind pozitia tarii noastre la Summit-ul de la Copenhaga, de unde asteptam o noua „foaie de drum“ pentru aderarea la UE. Peste foarte putin timp vom vedea insa si mai precis costurile reale ale tensiunilor dintre Bucuresti si Bruxelles, precum si efectele lor colaterale in politica romaneasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS