14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Mamele angajate au copii bolnavi

Copiii care sunt crescuţi de mame care merg la serviciu sunt de trei ori mai predispuşi riscului de a se îmbolnăvi, comparativ cu micuţii ale căror mame sunt casnice – cel puţin acesta este rezultatul unui studiu de cercetare recent. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 90.000 de şcolari, concentrându-se pe analiza stării de sănătate şi a istoricului medical al micuţilor subiecţi. După procesarea datelor, s-a constatat că elevii ale căror mame lucrează cu normă întreagă au fost internaţi de mai multe ori în spital, spre deosebire de colegii lor, care sunt îngrijiţi de mame casnice – cele mai dese cauze ale internării fiind fracturile şi otrăvirea accidentală. În plus, copiii din prima categorie s-au dovedit a fi mai predispuşi la a se îmbolnăvi de astm.
Potrivit oamenilor de ştiinţă care au realizat studiul, unul dintre principalele motive pentru situaţia raportată este faptul că micuţii ai căror părinţi lucrează nu sunt foarte bine supravegheaţi, din motive obiective.
Cercetătorii au afirmat că, deşi din anumite puncte de vedere, pentru copii este benefic ca mama lor să lucreze, pe de altă parte, trebuie găsite soluţii care să ajute tinerele mămici să echilibreze mai bine îndatoririle de la serviciu şi treburile casnice, incluzând aici şi creşterea copiilor.
Pentru studiu, profesoara Melinda Sandler Morrill a analizat datele adunate de-a lungul a 20 de ani de cercetări şi sondaje, concentrându-se pe informaţiile oferite de părinţii care au fost rugaţi să dea detalii atât cu privire la viaţa lor profesională, cât şi cu privire la starea de sănătate a copiilor lor. Rezultatele au arătat că, în medie, riscul de a ajunge la urgenţă şi chiar de a fi internat este de trei ori mai mare în cazul copiilor ai căror părinţi muncesc, în special dacă mama este angajată. Melinda Sandler Morrill a explicat că probabil proporţia riscului este puţin exagerată, fiind foarte posibil ca mamele care muncesc să se simtă vinovate că nu îşi petrec suficient timp cu copiii şi atunci apelează la serviciile medicale de urgenţă pentru probleme mai puţin grave, care s-ar putea rezolva şi acasă. Profesoara Sandler Morrill a subliniat că, în această situaţie, mamele care muncesc trebuie încurajate şi ajutate, iar autorităţile din toate ţările trebuie să găsească soluţii pentru a uşura viaţa şi activitatea acestor femei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS