15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Rozmarinul, armă împotriva cancerului

Rozmarinul este o mirodenie ce se foloseşte din ce în ce mai des în gastronomie. Cercetătorii susţin că această plantă ar trebui integrată în mâncăruri nu doar pentru aroma deosebită pe care o dă cărnii, ci şi pentru faptul că are proprietatea de a preveni cancerul. Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii de Stat din Kansas au descoperit că folosirea acestei plante aromate la prepararea cărnii poate reduce semnificativ riscul de apariţie a cancerului. J. Scott Smith, iniţiatorul studiului, susţine că rozmarinul presărat în compoziţia de carne pentru hamburger sau folosit la prepararea fripturilor are proprietatea de a neutraliza compuşii cancerigeni ce se formează în general când carnea este gătită. „Este suficient să presăraţi puţin rozmarin, iar dacă nu vreţi ca hamburgerul pe care îl mâncaţi să aibă gust pregnant de rozmarin, folosiţi extracte în loc de planta propriu-zisă“, îi sfătuiesc oamenii de ştiinţă pe amatorii de carne şi în special pe cei de hamburger.

J. Scott Smith studiază de mai mult timp compuşii cunoscuţi sub numele de amine heterociclice, a căror prezenţă în carnea de vită gătită reprezintă un pericol pentru sănătate. Smith împreună cu colegii săi au analizat efectul pe care extractele de rozmarin îl au asupra formării aminelor heterociclice în carnea de vită gătită şi au descoperit că nivelul acestora a scăzut cu 30 până la 100 la sută. Potrivit cercetătorilor, datorită faptului că rozmarinul conţine compuşi fenolici, printre care acid rozmarinic, carnosol şi acid carnosic, planta are proprietatea de a bloca aminele heterociclice înainte de a se forma la căldură, în timpul procesului de preparare. Rezultatele acestui studiu se adaugă descoperirilor anterioare ale aceleiaşi echipe de cercetători, care a reuşit să demonstreze că marinarea fripturii cu anumite mirodenii şi condimente reduce semnificativ nivelul compuşilor cancerigeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS