25.3 C
Craiova
marți, 18 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO pană aparţinând unei păsări dispărute cu un secol în urmă, mai scumpă decât aurul

O pană aparţinând unei păsări dispărute cu un secol în urmă, mai scumpă decât aurul

O pană aparţinând unei păsări dintr-o specie dispărută în urmă cu mai mult de un secol a fost scoasă la licitație luni, în Noua Zeelandă. Pana a fost vândută cu 46.521 de dolari neozeelandezi, aproximativ 28.000 de dolari americani. Preţul a făcut-o cea mai scumpă pană vândută vreodată în lume.

Pana de huia, o pasăre cântătoare originară din Insula de Nord a Noii Zeelande, este sacră pentru poporul maori și a fost purtată de marii conducători, conform New Zealand Geographic, citat de Business Insider.

Dar pasărea a dispărut de mai mult de un secol, ultima fiind văzută în 1907. Mai pot fi văzute doar în muzee, împăiate.

Pana, mai scumpă decât aurul

Pana de huia vândută la Casa de licitații Webb din Auckland a fost estimată inițial la aproximativ 1.830 de dolari, dar prețul de vânzare a crescut după 59 de oferte.

Prețul său final a fost de 28.000 de dolari americani, ceea ce o face mai scumpă decât aurul. Aurul costă în jur de 77 de dolari gramul în Noua Zeelandă, iar pana de huia vândută are 9 grame, ceea ce înseamnă că valorează 3.153 de dolari pe gram.

În 2010, o altă pană huia a fost vândută cu aproximativ 4.400 de dolari.

Pana de huia, folosită ca dar de preţ

Pana vândută luni este protejată cu sticlă și este clasificată de guvernul din Noua Zeelandă drept obiect înregistrat. Astfel de articole pot fi achiziționate numai de colecționari înregistrați din Noua Zeelandă și nu pot părăsi țara fără o permisiune specială.

Maro închis cu vârful alb, pana de huia era foarte valoroasă în societățile maori și uneori era folosită în comerț sau ca un dar de preț.

Potrivit New Zealand Geographic, maori, pentru a prinde o huia, imitau strigătului păsării, o prindeau în capcană, apoi așteptau ca perechea să vină auzindu-i strigătele.

Reducerea habitatului și capturarea în vremurile precoloniale au contribuit la reducerea populației de huia. În final, defrișările și vânătoarea au provocat dispariția ei. În ciuda eforturilor făcute în 1892 de a face din huia o specie protejată, se presupune că pasărea a dispărut la începutul secolului al XX-lea.

Citește şi: Soţ şi soţie, găsiţi morţi în casă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS