15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Capitalele culturale europene ale lui 2008

Două porturi. Unul între ape îngheţate, modest, aproape neştiut de nimeni, altul în mijlocul agitaţiei britanice, faimos, poate, mai mult datorită fotbalului decât culturii. Stavanger şi Liverpool au început în weekend-ul trecut să poarte oficial titlul de Capitale Culturale Europene ale lui 2008.

Călătorii care pun piciorul în Liverpool vor fi întâmpinaţi de străzi ordonate cu case de cărămidă în stil georgian, cartiere în stil victorian şi centrul istoric monumental în stil eduardian. Cei care coboară însă în portul norvegian vor vedea lemn. Doar este o capitală a lemnului. Străduţe pietruite, căsuţe albe din lemn, felinare care par decupate dintr-o felicitare de Crăciun.

Zeci de mii de oameni s-au adunat la sfârşitul săptămânii să celebreze noua cucerire a mândrului Liverpool, titlul de capitală europeană a culturii. Artificiile au zburat din vârful St. George’s Hall şi lumini şi proiecţii au îmbăiat clădirile din centru. Spectacolul a însemnat 600 de artişti, incluzând 20 de chitarişti, coruri şi copii de la şcolile din Liverpool şi 40 de acrobaţi.

La Stavanger 50.000 de oameni s-au strâns în centrul oraşului pentru a sărbători începutul anului cultural, care poartă o viziune ambiţioasă: „Port deschis“. Sărbătoarea a început cu o gigantică paradă pe străduţele oraşului, urmată de spectacole în aer liber şi un impresionant foc de artificii care a dat startul petrecerii în toate colţurile oraşului. A fost un spectacol fără precedent în Norvegia. La final, 1,7 tone de artificii, cel mai mare spectacol pirotehnic de până acum, din Norvegia.

Pentru anul ce de-abia a început, norvegienii au pregătit peste 150 de evenimente. Contrar majorităţii capitalelor culturale, Stavanger nu vrea să se îmbogăţească de pe urma evenimentului. Vrea ca fiecare om să fie implicat şi să îşi facă propria „artă“. Este deja un oraş bogat în lemn şi în petrol. 2008 trebuie să aducă oraşului recunoaştere. Şomajul este de unu la sută. Nu are nevoie de renovări, de infrastructură. Totul este pus la punct. Totul se rezumă la stimularea culturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS