15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Al treilea sex

Deşi cele mai multe dintre comunităţile de pe Terra consideră că există doar două identităţi sexuale, în istoria omenirii, unele culturi au acceptat existenţa celui de-al treilea sex

Suflete de femei în corp masculin… Hijra, aceşti reprezentanţi ai celui de-al treilea sex, fac parte din cultura indiană încă din cele mai vechi timpuri. Iar acest caz nu este singular. Potrivit www.guidaindia.com, triburile de indieni din America de Nord recunoşteau existenţa a ceea ce ei numeau Două-Spirite, persoana care cuprinde atât spiritul unui bărbat, cât şi cel al unei femei. De asemenea, popoarele din Polinezia recunosc existenţa celui de-al treilea sex, părere împărtăşită şi de localnicii din Oman sau Indonezia. În India, există de departe cea mai extinsă comunitate de hijra, membri ai celui de-al treilea sex. Recunoscuţi ca fiind nici bărbaţi, nici femei, hijra au un rol special în cadrul societăţii indiene. Hijra este un cuvânt urdu, care înseamnă hermafrodit. Hijra se nasc bărbaţi, unii fiind hermafrodiţi sau persoane intersexuale (organele sexuale externe diferind de cele interne), însă identitatea lor sexuală este feminină. Mulţi adulţi hijra aleg să treacă printr-o operaţie de castrare, care are o specială însemnătate religioasă.
 Se crede că au fost înzestraţi de către zei cu puteri speciale, ce le permit să sporească fertilitatea şi prosperitatea cuplurilor şi a nou-născuţilor. Tocmai datorită acestei puteri „de a crea o nouă viaţă“, hijra sunt respectaţi şi temuţi de indieni. La fel de adevărat este însă că sunt deopotrivă denigraţi şi jigniţi din cauza practicilor lor sexuale.

Drepturi şi interdicţii

Potrivit tradiţiei, hijra nu puteau moşteni proprietăţi, nu pot conduce ritualuri şi sunt excluşi din comunitatea de castă în care s-au născut. În plus, le este interzis accesul la studiu, la un loc de muncă, la paşaport şi chiar şi la un cont bancar. Situaţia este însă pe cale să se schimbe. India şi Pakistan recunosc acum oficial existenţa celui de-al treilea sex, iar pentru recensământul derulat în februarie 2011 în India, formularele au fost actualizate pentru a permite trei opţiuni în câmpul „sex“: bărbat, femeie şi altul. În plus, ca urmare a acestui recensământ, guvernul indian va emite pentru prima dată un act de identitate valabil pentru întreaga populaţie şi care se va baza pe datele biometrice ale cetăţenilor. Printre cei care vor beneficia de pe urma acestui act de identitate se vor număra şi hijra, care în acest fel se pot în sfârşit angaja, pentru a primi ajutoare sociale de la stat şi pentru a putea avea un cont bancar.

Organizarea comunităţii

Comunitatea hijra funcţionează ca o castă, fiind organizată în „familii“ strânse, bazate pe structuri clare. Hijra sunt organizaţi în şapte „case“, acestea reprezentând linia genealogică simbolică în care se regăseşte fiecare membru. Fiecare dintre aceste case simbolice conţine mai multe cămine în care hijra locuiesc la comun, împărţind veniturile şi sarcinile gospodăreşti.
Fiecare dintre aceste case este condusă de un lider, intitulat nayak, care locuieşte alături de liderii spirituali (guru) şi discipoli (cela). Liderii formează un consiliu care conduce comunitatea şi care oferă rezolvări în cazul disputelor. Cei mai mulţi dintre hijra obţin venituri din ceremoniile efectuate cu ocazia nunţilor, naşterilor şi a altor momente importante din viaţa comunităţii. Există însă şi multe cazuri în care hijra recurg la cerşit. În ultima perioadă, mulţi hijra au fost nevoiţi să recurgă la prostituţie, deoarece nu au încă acces la slujbele obişnuite.

Hijra în politică

În prezent, mulţi hijra sunt activi pe plan politic, organizând campanii pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra pericolelor reprezentate de răspândirea virusului HIV şi militează pentru drepturile homosexualilor. În urmă cu câţiva ani, un hijra a ajuns chiar să fie ales primar în Katni, un micuţ oraş din centrul Indiei. Un grup de comercianţi, avocaţi şi alte minţi luminate ale oraşului au decis că este vremea unei schimbări şi au refuzat să îl susţină pe candidatul partidului Congresului Naţional Indian (INC), principala forţă politică din urbe. Astfel, ei au decis să susţină un candidat fără şanse, dorind să ironizeze faptul că oamenilor nu le este oferită nici o variantă dezirabilă, majoritatea politicienilor fiind corupţi. Candidatul ales a fost Kamla Jaan, un hijra care s-a declarat femeie în documentele oficiale. Deşi la început a fost o glumă, campania a devenit din ce în ce mai serioasă, iar mulţi cetăţeni au fost convinşi de mesajul anticorupţie al Kamlei şi au decis să o voteze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII