15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinNeconvenţional şi Fragil

Neconvenţional şi Fragil

O comedie romantică plină de pasiune sau, altfel spus, „Fragil“, o nouă piesă de teatru neconvenţional, cu semnătura regizorală a Ralucăi Păun

Iulia Colan şi Vlad Drăgulescu. Ea – actriţă a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova el – un actor, împătimit iubitor al artei sub toate formele sale. Protagoniştii comediei „Fragil“ sunt la fel ca şi colegii lor mai tineri sau mai vârstnici, studenţi ori artişti consacraţi. Sunt, cu toţii, iubitori de teatru. Un teatru puţin diferit de cel obişnuit, unul în care, sub influenţa „neconvenţionalului“, capătă puterea şi dorinţa de a se „dezbrăca“ de toate tainele actoriei, „un prilej de a ne pune în practică «frustrările» cărora nu le putem da frâu liber pe scena Naţionalului“, după cum mărturisea Iulia Colan. În plus, în acest context, „situaţiile şi emoţiile sunt de altă natură decât pe o scenă mare şi asta te face să trăieşti fiecare spectacol la maximum. Publicul este atât de aproape de tine încât nu îţi lasă nici o secundă de lejeritate. Trebuie să dai tot, iar asta îmi place extraordinar de mult“. Aşa sună mărturisirea lui Vlad Drăgulescu, astăzi jumătatea masculină din „Fragil“, ieri creatorul primei asociaţii care aducea neconvenţionalul în faţa publicului şi, mai apoi, al Companiei Teatrulescu, „vinovată“ de tot felul de proiecte de teatru.

Patruzeci de minute din viaţa unui personaj

„Fragil“, cea mai recentă premieră purtând semnătura Companiei Teatrulescu, s-a născut din tumultul acelor sentimente uneori renegate de tinerii actori, din acea dorinţă nebună de a trăi alt-fel. Reprezentaţia poartă semnătura regizorală a Ralucăi Păun şi din distribuţie fac parte Iulia Colan şi Vlad Drăgulescu.
„Fragil“ este, de fapt, o comedie romantică plină de pasiune, în care se întâlnesc două destine, aproape resemnate în faţa unor vieţi de care nu se bucură cu adevărat. Ea este o fată cu temeri, cu probleme cotidiene, care crede că uneori lumea e prea mare pentru ea şi, tocmai din acest motiv, îşi caută lumea ei mică. El este „un bărbat ca oricare altul, într-o situaţie cheie. Destinul său se joacă pe muchie de cuţit. Un bărbat uşor timid şi destul de inhibat de soţia lui“. Spectatorul va asista preţ de patruzeci de minute la schimbările radicale din viaţa lui, va fi martorul renaşterii sale sufleteşti, în care totul e „fragil“.
Şi-au dorit din tot sufletul să aducă în faţa publicului această piesă. „Trebuia să fac «ceva» aşa că Raluca a venit cu propunerea acestui spectacol. Totul a decurs ca un lucru firesc. Ne-am lipit de text şi el de noi, ne-am lipit de Raluca şi ea de noi, şi aşa a luat naştere spectacolul «Fragil»“, mărturiseşte Iulia Colan.
Şi au început să muncească, pentru că în culise este muncă multă. „Culisele sunt întotdeauna anticamera spectacolului, locul unde, practic, se aprinde scânteia şi conduce la arderea din scenă. Aşa că, după această definiţie uşor poetică, aş spune că în «spatele cortinei» acestei reprezentaţii am consumat ceva cuarţ ca să-l aprindem“, recunoaşte Vlad.
Au o energie uimitoare, care se naşte din acea dragoste pentru teatru. „Iubesc să caut, să descopăr“, aşa simt ei, cu fiecare proiect care se naşte din mâna lor, presărat cu emoţia începutului.
Şi fiecare zi curge în acest ritm pentru ei, cei mai tineri îndrăgostiţi de artă, cei care au găsit în neconvenţional o altă formă de exprimare a celor ce onorează teatrul, un loc în care se regăsesc atunci când instituţiile de cultură au uşile închise. Aşa trăiesc ei –  neconvenţional şi fragil.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS