14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMituri despre sport şi fitness

Mituri despre sport şi fitness

În Germania, a fost lansată recent o carte care reprezintă un adevărat manual pentru sportivii exigenţi. Cartea explică o serie de mituri legate de activitatea fizică.

Lucrarea, scrisă de Sven Siedenberg, se numeşte „Albirea dinţilor îi face mai închişi“. Autorul şi-a propus să facă lumină în privinţa anumitor concepţii ale celor care frecventează sălile de sport în speranţa de a scăpa de kilogramele în plus şi de a-şi menţine forma fizică şi tonusul psihic.

1. Unul dintre cele mai cunoscute mituri este acela care spune că sexul înainte de activitatea fizică face rău. Concepţia este cât se poate de greşită. Cei care afirmă că sexul înainte de antrenament reprezintă o risipă de energie se înşală. 13 minute de sex finalizate cu orgasm corespund unui consum de calorii egal cu cele consumate după 20 de minute de step, adică 250. În plus, după o partidă reuşită, oricine se simte din punct de vedere fizic mai bine şi mai fericit, îndeplinind astfel condiţiile ideale pentru atingerea unui obiectiv sportiv.

2. Dacă nu doare, nu se obţin rezultate. Fals. Resimţirea durerii după o activitate sportivă reprezintă o consecinţă a unei suprasolicitări fizice. Adevărul este că tensiunea musculară derivă din creşterea acidităţii la nivelul muşchilor, care, în cazul în care nu sunt antrenaţi, pot provoca unele crampe sau inflamaţii. Sfatul specialiştilor este acela de a nu duce la limită efortul fizic fără o pregătire adecvată. Este mai bine să vă antrenaţi în mod regulat, cu pauze mici între exerciţii.

3 Consumul de apă în perioada antrenamentului răceşte corpul. Fals. Cercetătorii britanici au dovedit că o cantitate mare de lichid nu scade temperatura, ci dimpotrivă. Cei care consumă mai multă apă în timpul antrenamentului vor avea temperatura cea mai ridicată. Cel mai bine este ca apa să se consume înainte şi după antrenament, însă nu în cantităţi excesive.

4. Mult sport ajută. Fals. Sportul în exces poate produce leziuni ale articulaţiilor, poate afecta oasele, poate produce inflamaţii musculare.

5. Doar un corp slab este sănătos. Fals. Lipsa hranei, combinată cu efortul fizic, duce la apariţia problemelor de sănătate. Organismul arde carbohidraţii. Dacă aceştia nu sunt reintegraţi prin hrană, sunt arse grăsimile, după care vine rândul muşchilor să fie supuşi unei degradări fiziologice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS