14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPreţuri piperate pentru gastronomie de top

Preţuri piperate pentru gastronomie de top

Prestigioasa revistă Forbes a alcătuit o listă a restaurantelor unde, după ce veţi lua cina, veţi ieşi mult mai uşori. Şi asta nu doar datorită delicateselor gastronomice care nu cad greu la stomac, ci mai ales din cauza preţurilor piperate, care afectează serios bugetul.

Specialiştii de la Forbes au întocmit o listă a celor mai scumpe 12 restaurante din lume. Cum era de aşteptat, cele mai costisitoare sunt şi cele mai calitative, altfel nejustificându-se preţurile astronomice practicate aici. Călătoria „gastronomică“ a redactorilor de la Forbes începe în Australia, cu restaurantul japonez Tetsuya’s. Proprietarul localului este Tetsuya Wakuda, un japonez care în urmă cu câţiva ani şi-a părăsit ţinuturile natale pentru a se stabili la Sydney. Pe atunci, Tetsuya nu ştia nici o boabă de engleză şi, deşi avea doar câţiva dolari în buzunar, avea aspiraţii foarte înalte. Astăzi, restaurantul său de pe Kent Street este considerat cel mai important de la Antipozi şi este cunoscut în întreaga lume. Localul este deschis doar pentru cină, iar atmosfera elegantă şi meniul sofisticat impresionează pe oricine calcă pragul restaurantului pentru prima dată. Cel mai ieftin vin servit aici costă 45 de euro, iar localul oferă un meniu cu zece specialităţi la preţul fix de 195 de dolari, fără băuturi. Printre ingredientele utilizate de Wakuda se regăsesc, alături de delicatese ale gastronomiei nipone şi franceze, şi unele cu specific australian, precum crapul tasmanian, scoicile Spring Bay sau stridiile tasmaniene. Printre felurile cele mai apreciate din meniul propus de Tetsuya’s se numără crapul oceanic, servit cu icre nepasteurizate, sandvişul cu caviar şi bezea. În Asia, din lista localurilor exclusiviste amintim restaurantul Aragawa, unde preţurile pornesc de la 550 dolari/meniu/persoană. Suculenta friptură de vită Kobe poate fi savurată contra „modicei“ sume de 400 de dolari. Nu trebuie să uităm nici Bukhara din New Delhi, celebru pentru specialităţi asiatice, dar şi delicii culinare din zona Pakistanului, precum carne uscată, mai puţin contimentată.

 

Delicatese dincolo
de Ocean

 

Trecând în Statele Unite, harta restaurantelor de top este completată de The French Laundry din California, mai precis în Napa Valley, la nord de San Francisco. Într-o clădire construită în 1900 de un scoţian se află o adevărată Mecca a gastronomiei internaţionale. Totul se datorează măiestriei cunoscutului bucătar Thomas Keller, celebru pentru ale sale „Oysters and Pearls“ (scoici şi caviar servite pe o cremă tapioca bogată în cimbru) sau cunoscutul cotlet de vită Yabba-Dabba-Doo, servit cu cartofi crocanţi şi prune. Aicic, un meniu complet costă de la 240 de dolari în sus, iar preţurile pentru vinuri variază între 40 şi 6.000 de dolari.

La câteva sute de kilometri distanţă, la etajul nouă al celebrilor zgârie-nori de sticlă din Time Warner Center, se află Masa, cel mai scump restaurant din New York şi un „loc sfânt“ pentru devoratorii de sushi. Un meniu fix de 400 de dolari cuprinde 25 de preparate excelent pregătite de celebrul bucătar japonez Masayoshi Takayama, din care nu lipsesc peştele proaspăt şi fructele de mare, aduse tocmai de la Tokyo. Aici, chiar şi „absenţa“ este scump plătită. Pentru anularea rezervării în ultimul minut, clienţii trebuie să scoată din buzunar 150 de dolari. În oraşul jocurilor de noroc, Las Vegas, cel mai căutat restaurant este cel al francezului Joel Robuchon, amplasat strategic în cadrul MGM Grand. Aici, meniul de 16 preparate costă 360 de dolari de persoană, iar vinurile au preţuri de peste 100 de dolari. Printre localurile de pe continentul american se mai află restaurantul Alinea din Chicago, unde meniul fix costă 195 de dolari, în preţ nefiind incluse şi băuturile. Din Canada, din lista celor „12 magnifici“, amintim pitorescul restaurant Toque din Montreal.

 

Europenii – gurmanzi
de frunte

 

Pe Bătrânul Continent, cel mai renumit restaurant este celebrul El Bulli din Spania, creaţia lui Ferran Adria. Localul a fost deja rezervat pentru acest an. Un meniu de 30 de preparate costă 270 de dolari de persoană. Dacă doriţi să savuraţi una dintre delicatesele unice – foie gras de îngheţată, spaghete din parmezan, mousse de morcovi, piure de anghinare sau omletă cu caviar, pepene verde, fructul pasiunii, mentă şi parmezan în aspic – trebuie să vă rezervaţi o masă cu cel puţin 12 luni înainte.

Londonezii nu se lasă nici ei mai prejos la capitolul culinar, ei putându-se mândri cu restaurantul Gordon Ramsay, unde şapte feluri de gustări costă 224 de dolari. Printre delicatesele din meniu, la loc de frunte se află escalopul de caracatiţă şi sos de parmezan, pieptul de raţă la grătar cu murături indiene şi miere.

La restaurantul Arpege din Paris, meniul se bazează doar pe legume proaspete din grădina organică a lui Alain Passard. Pentru cele nouă delicatese din meniu, oaspeţii restaurantului scot din buzunar 495 de dolari. Italienii nu lipsesc nici ei din acest „tur gastronomic“, primatul revenind aici restaurantului La Pergola, de pe acoperişul hotelului Rome Cavalieri Hilton. Pentru meniul complet de nouă preparate semnate de bucătarul Heinz Beck, trebuie să scoateţi din buzunar 285 de euro. Dacă optaţi pentru şase dintre aceste delicatese veţi plăti „doar“ 250 de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS