11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportLuminiţa Achim, campioană şi la învăţătură, şi la atletism

Luminiţa Achim, campioană şi la învăţătură, şi la atletism

Multiplă campioană naţională şi medaliată cu aur la Campionatul Balcanic, sportiva antrenată de Adrian Tudor a demonstrat că performanţa şi învăţătura pot face casă bună. Luminiţa a terminat şefă de promoţie la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, încheind clasa a XII-a cu media 9,28.

Peste zece titluri naţionale şi mai multe medalii de aur şi argint, două titluri balcanice la juniori şi participări la Campionatul Mondial şi European sunt „vârfurile“ de performanţă ale atletei Luminiţa Achim, legitimată la LPS „Petrache Trişcu“ – CS Universitatea Craiova şi componentă a lotului naţional.
Sportiva originară din Corabia, care practică atletismul de doar patru ani, sub îndrumarea profesorului Adrian Tudor, a avut săptămâna trecută emoţii mai mari ca pe pista de atletism când a primit încă un premiu… cel de şefă de promoţie la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova.
Cu media generală 9,28 la finalul clasei a XII-a, Luminiţa a demonstrat că performanţa sportivă şi învăţătura pot face casă bună. Cea mai mică notă a ei în ultimul an de liceu a fost un 8 la geografie.

Literatura,
marea pasiune

Sportiva, de 19 ani, a fost mereu preocupată de învăţătură. Materiile sale preferate au fost limba şi literatura română şi istoria. Acum şi-a propus să meargă la două facutăţi, Farmacie şi Educaţie Fizică şi Sport.
„Vreau să dau admitere la Farmacie. Mereu am fost atrasă de ceea ce ţine de medicină şi mă va ajuta şi în viaţa de sportivă. Aş vrea să merg şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport“, a spus Luminiţa, care în această perioadă susţine examenul de bacalaureat.
Antrenorul Adrian Tudor confirmă că sportiva sa poate merge fără probleme pe trei fronturi, două facultăţi şi sport de performanţă, deoarece „este foarte deşteaptă“.
Pasiunea Luminiţei este literatura: „Îmi place să citesc, am pasiune pentru literatură încă din copilărie. Acum prefer cărţi psihologice şi de filosofie. Ultima carte citită, «Manuscrisul de la Accra», de Paolo Coelho, conţine foarte multe pilde şi învăţături despre lume şi viaţă“.

Adrian Tudor: Nu am mai văzut aşa sportivă de la Lidia Şimon încoace

Revenind la cariera sportivă a Luminiţei Achim, una dintre cele mai bune junioare din ţară, profesorul Adrian Tudor spune că de la Lidia Şimon încoace nu a mai avut o atletă cu un asemenea potenţial. „Este receptivă, are capacitate mare de efort şi calităţi de semifond. Sperăm că odată cu trecerea la seniori va obţine performanţe care să ne ducă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro“, a spus antrenorul.
Asemănându-se cu Lidia prin modestie, dorinţa de muncă şi sacrificiul făcut pentru a obţine rezultate bune, Luminiţa o are ca model chiar pe maratonista gorjeancă. „Lidia Şimon este idolul meu, am cunoscut-o personal şi mi-a dat câteva sfaturi utile“, a spus olteanca.
Adrian Tudor îşi aminteşte cum a descoperit-o pe Luminiţa Achim.
„Am văzut-o la un concurs unde venise cu şcoala din Corabia. Mi-a plăcut mai mult cum arăta ca sportiv, nu neapărat ca performanţă, pentru că ocupase locul 26. Am văzut la ea multă ambiţie. Am eu acest «defect» să remarc imediat talentele. Am întrebat-o dacă vrea să dea admiterea la LPS «Petrache Trişcu» din Craiova. Am vorbit cu tatăl ei şi au acceptat“, îşi aminteşte Adrian Tudor, descoperitorul maratonistei Lidia Şimon, campioană mondială şi participantă la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice.
„Probabil că, dacă nu mă întâlneam cu domnul profesor, aş fi continuat liceul la Corabia şi nu mai făceam atletism, a spus Luminiţa, care în clasa a IX-a şi-a lăsat familia şi a venit la Craiova. Adrian Tudor şi soţia sa i-au fost a doua familie. Acasă ajunge destul de rar, iar vacanţă are doar o săptămână pe an.

Vrea medalie
la Europene

După bacalaureat, Luminiţa îşi va intensifica pregătirea pentru că în luna iulie va participa la Campionatul European de la Riette (Italia) la junioare I. Performanţa sa obţinută la precedentul European, de la Barcelona, o plasează între primele patru sportive şi o fac să spere la medalie.
În încheierea discuţiei noastre, atleta a ţinut să mulţumească tuturor colaboratorilor pentru sprijinul oferit în cei patru ani: „În spatele rezultatelor mele se află, pe lângă domnul Tudor, o echipă care ne ajută mereu. Conducerea LPS «Petrache Trişcu», conducerea CS Universitatea Craiova şi doctorii de la Policlinica Sportivă, care m-au ajutat să mă recuperez după accidentarea suferită în iarnă la Europenele de Cros, când am luat locul patru cu echipa României“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS