21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăSport„Partidul ne-a obligat sa restituim prima pentru titlul din 1974!“

„Partidul ne-a obligat sa restituim prima pentru titlul din 1974!“


La zece ani de la promovarea in Divizia A, Universitatea Craiova a câstigat primul titlu national, in 1974. Al doilea titlu a fost adus in vitrina clubului din Banie in 1980, iar in 1981 oltenii au cucerit primul event. In 1991, Universitatea a obtinut iarasi eventul, acesta fiind ultimul.
In 1974, antrenor principal al Universitatii a fost Constantin Cernaianu, secondat de Constantin Otet. Dutu Cernaianu a antrenat „campiona unei mari iubiri“ in perioada 1971-1976, când a fost inlocuit cu Titi Teasca. Originar din Târgu Jiu, Cernaianu a venit la Craiova dupa ce pregatise formatia Petrolul Ploiesti, echipa cu care a câstigat titlul in 1966.

„Craiova a eliminat Fiorentina in 1973!“

Chestionat despre sezoanele petrecute la Universitatea, Constantin Cernaianu, in prezent conferentiar la Facultatea de Educatie Fizica si Sport a Universitatii Ecologice din Bucuresti, a afirmat: „Am foarte multe amintiri placute de la Craiova, printre care satisfactia primului titlu al Universitatii, in 1974, o finala de Cupa României, in 1975. Printre alti fotbalisti de valoare pe care i-am debutat in Divizia A se numara si Ilie Balaci, in prima etapa a campionatului 1973/1974, intr-un meci cu Jiul, la Petrosani. Totodata, in editia 1973/1974 a Cupei UEFA, am eliminat Fiorentina. Probabil ca tinerii nu stiu aceste amanunte… Fiorentina avea fotbalisti de marca si atunci, printre ei fiind De Sisti si Antognoni. Am facut 0-0 la Florenta, iar pe «Central», in ultimul minut al meciului retur, Oblemenco a inscris golul calificarii“.
Echipa din campionatul 1973/1974, supranumita „campiona unei mari iubiri“: Florin Oprea, Paul Manta – portari, Victor Niculescu, Dragu Badin, Petre Deselnicu, Ion Velea, Cornel Berneanu, Alexandru Boc, Nicolae Negrila, Mircea Chivu, Lucian Strimbeanu, Nicolae Ivan, Ilie Balaci, Ion Constantinescu, Costica Stefanescu, Iulian Balan, Ion Nita, Ion Oblemenco, Teodor Taralunga, Dumitru Marcu, Constantin Pana, Ion Stancescu, Ioan Kiss – jucatori de câmp.

„Universitatea era un club sarac“

Constantin Cernaianu povesteste: „Dupa ce Universitatea a câstigat titlul din 1974, s-a petrecut un lucru pe care nu-l pot uita nici acum, dupa 32 de ani. S-a facut un fel de cheta pe la intreprinderile din Craiova, adunându-se niste bani, un fel de prima pentru titlul câstigat. O suma modesta, vreo cinci mii de lei. Dupa aproape o luna, am fost poftiti sa restituim banii. Cineva de la partid, de sus, a decis ca trebuie restituiti deoarece n-ar fi fost bani meritati si ca ar fi abuz. Tica Otet a luat foc atunci, a incercat sa se opune acelei aberatii, dar degeaba. Am dat banii inapoi! Când am povestit unor oameni din Federatia Româna de Fotbal acest amanunt, nu m-au crezut. Toti credeau ca Universitatea Craiova este plina de bani si ca succesele de pe terenul de joc s-ar datora banilor. Eroare! Universitatea era un club sarac. Un exemplu? Jucatorii isi plateau din buzunarul propriu prajitura la masa. Cu asta cred ca am spus totul. Asa am facut performanta la Craiova. Este adevarat ca banul joaca un rol determinant, dar majoritatea jucatorilor de la Universitatea au fost cu suflet, au iubit cu adevarat echipa. In plus, am avut parte de un sprijin moral imens din partea suporterilor“.

„Lucruri necurate la Arad, in 1973“

Despre momentele mai putin placute, Cernaianu a spus: „Dezamagiri? Este vorba de pierderea neverosimila a campionatului in 1973, atunci când Universitatea a fost invinsa, cu 1-0, de UTA, la Arad, in meciul decisiv. «Batrâna Doamna» era o echipa modesta, s-a clasat pe locul 10 in acea editie de campionat. Iar Universitatea a batut atunci pe Steaua, la Bucuresti, cu 6-2, pe Rapid cu 6-4, tot in Bucuresti! Un rezultat de egalitate la Arad ar fi adus titlul in Banie. Despre acel meci sunt insa adevaruri care nu pot fi spuse, s-au petrecut lucruri necurate. Craiova era prea mica in ceea ce priveste relatiile. Adevarul despre partida pierduta la Arad l-am aflat dupa aproape doi ani“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII