10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCoada calului opreste sângerarile

Coada calului opreste sângerarile

Coada calului este apreciata in medicina populara pentru efectele hemostatice (opreste sângerarile). Efectele terapeutice se datoreaza in special continutului de acid salicilic, in proportie destul de mare, de 3 – 15%. Astazi se foloseste cu succes in bolile renale si vezicale grave, datorita proprietatilor dezinfectante si antiinflamatoare.


Produse


Ceaiul de coada calului se prepara din una-doua lingurite de planta la 250 de mililitri de apa fierbinte. Se lasa acoperit 15 minute, dupa care se filtreaza. Se beau trei ceaiuri pe zi neindulcite, cu o ora inaintea meselor principale. Având actiune diuretica, hemostatica si antiinflamatoare este indicat in afectiuni ale cailor urinare, reumatism, edeme, poliartrite cronice, artroze, eczeme si neurodermite.


Tinctura se poate procura din comert. Contine extract vegetal din tulpini sterile proaspete de coada calului, care are o actiune farmacologica deosebita. Stimuleaza metabolismul si activitatea rinichilor, creste diureza si elimina toxinele, iar prin continutul de minerale contribuie la completarea necesarului de saruri al organismului. Este recomandat la curatarea rinichilor, in spasmofilie, demineralizare, reumatism, ulcer stomacal, 30 de picaturi pe zi in trei doze, diluate in putina apa, intre mese. Se mai poate folosi primavara si toamna in curele de toxifiere a organismului.


Dintre produsele cu administrare orala, extractele hidroalcoolice sunt cel mai usor asimilate de organism, efectul terapeutic instalându-se in timp scurt. Extractul hidroalcoolic se poate folosi, prin administrarea interna (30 de picaturi de patru ori pe zi), ca dezinfectant in afectiuni inflamatorii si microbiene ale tractului urinar inferior, in prevenirea litiazei renale, in guta si metroragii. Aplicat extern, sub forma de comprese, ajuta la vindecarea ranilor rebele la tratament, contuziilor, ulcerului varicos, hemoroizilor si eczemelor.


Masca pentru tenul gras


In cosmetica, se foloseste pentru ingrijire tenurilor grase. Se prepara o infuzie din 250 ml apa clocotita ce se toarna peste doua linguri de planta uscata si sfarâmata. Dupa racire, se aplica pe fata cu tifon. Având efect astringent si antiseptic, indeparteaza petele de grasime de pe fata. Se mai poate face o masca din o lingura de infuzie de coada calului si putin caolin, care se aplica pe fata bine demachiata si degresata. Dupa ce se usuca (aproximativ zece minute) se scoate cu un tifon inmuiat in infuzie de musetel, cu care se clateste fata pâna se indeparteaza toate urmele lasate de masca.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS