13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinEnterprise, la un pas de a deveni realitate

Enterprise, la un pas de a deveni realitate

Fanii serialului „Star Trek“ sunt pe cale să îşi vadă visul cu ochii. Celebra navă Enterprise
ar putea fi construită în următorii 20 de ani.

În legendarul serial „Star Trek“, prima navă spaţială Enterprise (Enterprise XCV-330) a fost construită în anul 2143. Acum însă, în 2012, un inginer specialist în sisteme electrice susţine că prima navă de acest fel va putea fi realizată în lumea reală în mai puţin de 20 de ani. „Dispunem de mijloacele tehnologice pentru a construi prima generaţie de astronave precum USS Enterprise, aşa că nu văd de ce nu am trece la treabă“, afirmă „BTE“ Dan, administratorul site-ului Build The Enterprise şi primul susţinător al ideii.
De menţionat că Dan este un personaj destul de misterios, care afirmă că este inginer în sisteme electrice, dar despre care nu se cunosc detalii, având în vedere că nu răspunde la e-mail-urile jurnaliştilor. Dincolo de toate acestea, proiectul pentru construirea mult visatei nave este prezentat în totalitate pe site-ul Build The Enterprise, unde se găsesc toate detaliile, de la conceptul de design, până la programul de finanţare. Nava va fi construită în totalitate în spaţiu, având gravitaţie artificială.

Detalii tehnice

Potrivit lui Dan, prima generaţie de Enterprise va fi dotată cu motoare cu propulsie ionică şi un generator de gravitate artificială, montat pe deja celebrul disc al punctului de comandă. Cu ajutorul noilor tehnologii, astronava ar putea ajunge pe Marte în 90 de zile şi pe Lună în doar trei. Ea va putea fi utilizată pentru a călători de la o planetă la alta, având posibilitatea de a plasa sonde sau utilaje în drumul său.
Deşi unele elemente ale navei originale au fost modificate sau mutate pentru a face loc noilor tehnologii şi pentru a permite performanţe mai bune, dimensiunea şi aspectul său vor fi asemănătoare cu cele ale USS Enterprise din „Star Trek“. Enterprise va avea trei roluri: ea va servi ca navă, ca staţie spaţială şi ca port spaţial. În total, la bordul navei se vor putea afla o mie de oameni, o parte fiind membrii echipajului şi o parte vizitatori.
Potrivit proiectelor lui Dan, USS Enterprise „Gen1“ va măsura 960 de metri, adică de două ori mai mult decât Taipei 101, cea mai înaltă clădire din lume. Discul central va avea un diametru de 536 de metri şi va putea găzdui echipajul, sisteme tehnice şi echipamentele ştiinţifice. Site-ul BTE a lansat proiectul Enterprise încercând să ascundă fiecare aspect al astronavei: design, date tehnice ale motorului, schema de finanţare şi perioada prevăzută pentru finalizarea lucrărilor. „Rezultatul este că configuraţia astronavei este categoric funcţională“, a explicat Dan.

Misiuni spaţiale

Nava nu va călători cu viteze mai mari decât cea a luminii. Ea va avea un motor cu propulsie ionică realizată de un reactor nuclear de 1,5 GW. Alte trei reactoare nucleare vor genera toată electricitatea de care este nevoie la bordul navei.
Pentru început, nava va fi utilizată ca staţie şi port spaţial, urmând ca apoi să fie folosită pentru misiuni pe alte planete. Proiectul presupune construirea a trei nave pe secol, câte una la 33 de ani, urmând ca fiecare navă nouă să fie mai performantă decât cea precedentă.
De asemenea, proiectul prevede instalarea unor lasere puternice, care nu vor fi utilizate în scopuri războinice, ci ştiinţifice, urmând să fie folosite pentru perforarea suprafeţelor îngheţate. În acest fel, sondele robotice sau chiar şi fiinţele umane vor putea explora unele dintre dintre cele mai fascinante şi mai misterioase astre din spaţiu.
În cazul în care proiectul vi se pare imposibil, din punct de vedere tehnic nu pare să reprezinte o provocare atât de mare: la urma-urmei, există motoare cu propulsie ionică, ale căror performanţe au fost deja confirmate, acelaşi discurs fiind parţial valabil şi în cazul gravităţii artificiale. Obstacolul real, în schimb, îl reprezintă bugetul. Pentru a construi prima generaţie de Enterprise vor fi necesare zeci de miliarde de dolari, care într-o perioadă de criză economică nu sunt tocmai uşor de procurat. În opinia lui „BTE“ Dan, aceste fonduri ar putea fi obţinut dacă s-ar aplica reduceri de buget pentru sectoare precum apărarea, sănătatea şi serviciile umane, crescând în acelaşi timp taxele pentru cetăţeni. „Aceste schimbări nu vor falimenta ţara. De fapt, ele abia vor fi resimţite de contribuabili“, crede Dan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS