11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Colţul gospodinei

Sfaturi utile în bucătărie

– Copanele de pui devin fragede dacă sunt ţinute o jumătate de oră în lapte bătut.
–  O foaie de dafin, pusă în oală alături de conopidă, înlătură mirosul tipic al acesteia.
– Ficatul devine fraged la prăjire dacă se pune pentru o jumătate de oră în suc de morcovi sau de roşii.
– Cârnaţii devin tari la prăjit dacă sunt daţi cu puţin zahăr; de menţionat că nu au gust dulce după prăjeală).
– Strugurii destinaţi păstrării pentru iarnă – aleşi dintre cei mai sănătoşi, viguroşi – se ambalează numai în lădiţe curate, ciorchinii fiind aşezaţi cu codiţa în sus pe un singur strat, cât mai compact, şi verificând ca boabele ciorchinilor să nu depăşească marginile lădiţelor, spre a nu fi strivite la stivuirea lor.
– Atunci când vreţi să grăbiţi fierberea cărnii, puteţi adăuga o lingură de zeamă de lămâie sau una de oţet.
– Pentru un suc de roşii foarte gustos puneţi în plus o linguriţă de zahăr şi una de muştar.
– Pentru a obţine o cantitate mai mare de spumă, când se bate gălbenuşul de ou, trebuie adaugată o lingură de apă.
– Presăraţi puţină făină albă pe cartofii pe care urmează să-i prăjiţi. Rezultatul? Cartofi prăjiţi foarte crocanţi.
– Piureul dumneavoastră va fi mult mai gustos dacă, în loc de unt, adăugaţi brânză topită cremă sau smântână.
– Peştele, pentru a nu se lipi de tigaie, este bine să îl frecaţi cu un căţel de usturoi.
– Peştele va rămâne întreg la fiert dacă adăugaţi în apă o linguriţă de oţet de mere sau vin.
– Sarmalele vor fi mai gustoase dacă amestecul va sta câteva ore în frigider, gata pregătit.
– Salata de crudităţi este important să stea un pic acoperită după ce a fost pregătită.
– Carnea de pui se rumeneşte frumos dacă înainte de a o scoate din cuptor o stropiţi cu puţină bere.
– Brânza se rade fără să se sfărâme dacă înainte de folosinţă o puneţi pe o hârtie, la congelator, vreme de 30 de minute.
– Pentru a obţine o crustă crocantă, friptura se poate presăra cu nuci, migdale sau seminţe de dovleac (tocate) înainte de a o introduce la cuptor.
– Pentru a fierbe lintea, folosiţi de patru ori mai multă cantitate de apă decât linte. De asemenea, este bine de ştiut faptul că boabele puse în apa care clocoteşte sunt mai uşor de digerat decât cele care fierb odată cu apa.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS