17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinToulouse - centrul industriei aerospatiale din Europa

Toulouse – centrul industriei aerospatiale din Europa

Toulouse, oras din sud-vestul Frantei, este una dintre zonele cu cea mai rapida dezvoltare din Europa. Orasul reprezinta „sediul“ industriei aerospatiale europene, acolo aflându-se companii ca Alcatel Alenia Space si EADS Astrium, precum si Airbus SAS.


In trecut, Toulouse a fost capitala provinciei Languedoc, in prezent fiind centrul economic si cultural al regiunii Midi-Pyrénées. De asemenea, orasul este prefectura departamentului Haute-Garonne, gazduind celebra „Académie des Jeux Floraux“ – echivalentul Academiei Franceze pentru regiunile de limba occitana. Crucea traditionala occitana a fost adoptata ca simbol al orasului si al regiunii Midi-Pyrénées.


Unul dintre principalele obiective turistice in Toulouse este Catedrala St. Etienne, situata pe strada Metz, care se numara printre cele mai mari biserici din Franta. Din cauza timpului indelungat necesar pentru finalizarea constructiei – intre secolele al XI-lea si al XVII-lea – multi specialisti considera ca stilul nu este bine definit, fiind un amestec inedit de curente culturale. Turnul dreptunghiular, o piesa de rezistenta a cladirii, a fost realizat in secolul al XVI-lea, structura prezentând o nava ogivala (in stil gotic – n.r.) unica.


Alt obiectiv turistic important este Basilica St. Sernin, principalul monument al orasului, care a fost finalizat in 1096. In prezent, constructia este considerata cea mai mare biserica roman din Europa. O componenta inedita a structurii este „Porte Miegeville“, care se deschide spre sud, fiind decorata cu sculpturi din secolul al XII-lea. Chiar in apropiere se afla mormintele contilor de Toulouse. Un peristil ingenios formeaza un pasaj catre interior.


Printre principalele puncte de atractie ale orasului se numara si Muzeul „Vieux Toulouse“ – gazduit intr-o cladire din secolul al XVII-lea – unde vizitatorii pot admira fotografii si documente care oglindesc istoria locala. Nu trebuie uitata Galeria Municipala „Chateau d’Eau“, din Piata Laganne. Expozitiile sunt prezentate in fostul turn de apa al orasului, construit in 1923. Infiintata in 1974, de fotograful Jean Dieuzaide, galeria este una dintre cele mai vizitate din Europa.


Restaurante si cluburi


„Le Pastel“, situat pe strada St. Simon, este cel mai luxos restaurant din oras, fiind amenajat in interiorul unei cladiri de piatra construite in jurul anului 1850. Privelistea este uimitoare, iar terasele pline cu flori emana un parfum dulce si plin de prospetime pe care vizitatorii nu il vor uita curând. De asemenea, restaurantul are doua sali de mese, foarte elegante, peretii fiind impodobiti cu picturi realizate de artisti locali. Preparatele incluse in meniu sunt tipic frantuzesti, iar lista de vinuri este printre cele mai complete. Alt local frecventat atât de turisti, cât si de localnici este „Emile“, situat pe strada St. Georges. Acesta este amplasat intr-o cladire cu arhitectura veche, având deschiderea spre una dintre cele mai frumoase piete din Toulouse.


Pentru cei aflati in cautarea distractiei, barul „Benachine“ este locul cel mai potrivit. Cu o arhitectura moderna, numai in tonuri de albastru, localul este cel mai popular in rândul localnicilor. Acolo vizitatorii nu au cum sa se plictiseasca, atmosfera creata de animatoare si barmani fiind foarte antrenanta. Nu trebuie trecut cu vederea nici clubul „Monsieur Carnaval“, unde cei care gusta muzica live se pot bucura de câteva ore de spectacol pe cinste, intr-o companie placuta.


Activitati pentru cei mici


Unul dintre cele mai potrivite locuri pentru a merge impreuna cu copiii este „La Cite de Espace“, pe bulevardul Jean Gonord. Aproape o jumatate de milion de vizitatori trec, anual, pragul acestei asa-numite „scoli“, unde cei mici pot invata cum se programeaza lansarea unui satelit pe orbita sau cum se manevreaza un astfel de obiect in spatiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS