11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPorcusorul de Guineea, un animalut de casa jucaus

Porcusorul de Guineea, un animalut de casa jucaus

Daca intentionati sa achizitionati un porcusor de Guineea, va putem spune ca este un animalut de casa foarte cuminte si usor de ingrijit! Ca sa va faceti o idee, vom prezenta in continuare câteva notiuni generale despre porcusorii de Guineea.


Daca il vom tine in apartament (casa), noul companion, porcusorul de Guineea va sta in camera in care stam si noi cel mai mult, dar nu este bine sa fie o camera prea zgomotoasa. Trebuie ferit de sursele de caldura si de lumina directa a soarelui. Pe lânga faptul ca nu ii fac bine, expunerea prelungita la caldura si soare intens este posibil chiar sa provoace moartea lui. Dar nici curentul nu este prietenul sau cel mai bun, porcusorul putând raci foarte repede. Vara, de exemplu, nu incercati sa il racoriti punând un ventilator in apropierea custii. S-ar putea sa ii faceti mai mult rau decât bine. Ca sa il ajutati totusi sa se racoreasca, puneti in cusca o sticla cu apa rece. Animalutul se va „tolani“ in apropierea ei si astfel isi va regla temperatura corpului.


Fumul de tigara, nociv pentru porcusori


Incercati sa nu fumati in camera in care ati decis sa tineti porcusorul pentru ca fumul de tigara este foarte nociv pentru acest animal. Va puteti hrani porcusorul cu fân (iarba uscata), legume si fructe. Atentie, unii au reactii alergice la mere, banane, ardei rosii, verzi si galbeni, morcovi (inclusiv frunzele), iarba, rosii, salata verde, deci la inceput este indicat sa le administrati in cantitati mici si sa le observati reactia. Puteti sa le dati, de asemenea, pepene (galben si rosu, dar in cantitati mici deoarece contin multa apa). Alimentele de evitat in alimentatia porcusorului de Guineea sunt: varza, fasolea, semintele (deoarece ii pot perfora esofagul), alunele, pastaile salbatice (pot fi otravitoare).


Apa este esentiala


Pentru porcusorul de Guineea, apa este esentiala. Nu puneti apa intr-un castronel, veti avea un animalut ud si o cusca mai tot timpul murdara. Apa trebuie pusa intr-un recipient special. De asemenea, ea trebuie schimbata zilnic si recipientul trebuie igienizat de fiecare data. Un supliment foarte important pentru porcusorul de Guineea este vitamina C. Cu toate acestea, nu puneti vitamine pentru copii sau sucuri in apa, pot fi toxice deoarece majoritatea contin zahar; patrunjelul este foarte apreciat de porcusorul de Guineea si contine o cantitate mare de vitamina C. In schimb, trebuie sa evitati citricele, deoarece ii pot irita stomacul.


Limbajul porcusorului de Guineea


Porcusorul de Guineea comunica in permanenta cu stapânul prin limbajul trupului si prin sunete. Pentru a putea sa intelegeti mai bine ce-si doreste prietenul rozator, este bine de stiut ce incearca sa transmita. Când porcusorul sare ridicând picioarele din spate si scutura din cap („pop corn“), atunci el este foarte fericit si vesel. Când rontaie barele custii inseamna ca vrea sa iasa la plimbare sau ii este foame. Daca se da câtiva pasi inapoi, se opreste si ridica capul, urmeaza sa urineze. Când isi misca partea posterioara, scotând sunete de joasa intensitate, femela este in calduri. Când un porcusor de Guineea linge posteriorul altuia, il linisteste, ii da siguranta. Daca labutele sunt sub el, simte nevoia de protectie. Când isi intinde capul inainte, este foarte curios, iar atunci când sta nemiscat, cu privirea fixa, porcusorul doarme sau se odihneste.


Daca sapa in rumegus, incearca sa-si faca un asternut confortabil sau vrea pur si simplu sa se ascunda. De aceea, este indicat sa aiba in cusca o casuta din lemn, un tub sau alt adapost intunecos care ii da siguranta atunci când vrea sa doarma.


Semnale negative


Ridicarea capului in fata altui porcusor este semn de dominatie, dorinta de a impresiona. Daca sta apatic intr-un colt al custii toata ziua, ar trebui sa-l duceti la medic. Atunci când porcusorul sta intins pe o parte, mai ales vara, inseamna ca ii este cald. Daca isi rontaie fire din blanita, s-ar putea sa fie stresat. Daca animalul stranuta, este cazul sa consultati medicul. Un sunet de tonalitate joasa, simplu sau vibrant, emis de obicei atunci când porcusorul este mângâiat, este semn de multumire si liniste. In schimb, atunci când sunetul vibrant (ca un cârâit) urmeaza unui zgomot brusc sau unui strigat poate sa insemne frica si panica.


Sunetele inalte (ca un piuit), de scurta durata, dar repetate sunt adresate de obicei oamenilor si inseamna „mi-e foame“.


Material realizat in colaborare cu medicul veterinar Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU