19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLaptele, bun pentru sanatate

Laptele, bun pentru sanatate

Nu numai bebelusii au nevoie de lapte, ci si noi, adultii!


Nu mai este un secret pentru nimeni ca laptele de mama este cel mai bun aliment pentru bebelusi. Exista chiar si o campanie de promovare a alaptarii exclusive la sân cel putin in primele sase luni de viata. Site-ul www.e-sana.ro incearca sa treaca in revista câteva motive pentru care este bine sa includem laptele si derivatele din lapte in alimentatia noastra zilnica.


O adevarata sursa de vitamine si minerale


Laptele este un produs foarte valoros, o sursa importanta de vitamine si minerale, in special de calciu. Rolul sau in sanatatea sistemului osos si a dintilor este recunoscut de multa vreme.


Datorita acestor beneficii, majoritatea nutritionistilor recomanda ca laptele si alte produse lactate sa fie consumate zilnic, in cadrul unei diete echilibrate.


Pe lânga proteine de calitate, carbohidrati si grasimi, laptele contine multe vitamine (A, D, complexul de vitamine B, acid folic, acid pantotenic) si minerale (calciu, magneziu, fosfor si zinc) indispensabile pentru starea de sanatate a organismului.


Laptele ca „medicament“


Desi majoritatea curelor populare de slabire restrictioneaza produsele lactate din cauza credintei ca ingrasa, beneficiile aduse sanatatii depasesc cu mult acest „pericol“. Intr-adevar, produsele lactate contin grasimi saturate care determina (atunci când sunt consumate in exces) cresterea nivelului de colesterol din sânge. Una dintre consecintele acestei cresteri este riscul unei boli cardiovasculare. Cu toate acestea, laptele si derivatele sale nu constituie o amenintare pentru sanatate atunci când sunt consumate cu moderatie si fac parte dintr-o dieta echilibrata. Pe piata exista lapte si produse lactate cu continut scazut in grasimi (degresate sau partial degresate) si puteti oricând opta pentru astfel de variante. Daca laptele si produsele lactate ar fi indepartate complet din dieta, aportul zilnic de calciu ar fi mai scazut, in timp putând aparea o deficienta de calciu. Acest lucru le poate afecta mai tare pe femei, care au nevoi crescute de calciu. La adulti, deficienta de calciu (alaturi de alti factori) poate duce la deteriorarea structurii osoase, afectiune numita osteoporoza. Studii recente au aratat ca persoanele care manânca regulat produse lactate prezinta un risc mai mic de a face cancer de colon.


Un consum crescut de fructe si legume, in combinatie cu lapte si produse lactate cu continut redus de grasimi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale mai mult decât fructele si legumele consumate singure. Consumarea laptelui si produselor lactate in locul zaharurilor rafinate si carbohidratilor ajuta la protejarea tinerilor supraponderali de diabetul zaharat de tip 2. Laptele este un „medicament“, aducând anticorpi ce intaresc apararea „fragila“ asigurata de sistemul imunitar imatur al bebelusului. Nu numai alaptatul exclusiv la sân protejeaza impotriva infectiilor, ci si cantitati mai mici de lapte de mama pot ajuta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS