18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn fruct pe saptamâna: Cireasa

Un fruct pe saptamâna: Cireasa

Ciresul crestea in stare salbatica in Asia occidentala. A fost adus in Europa inca din antichitate, gratie romanului Lucullus. Acest fruct carnos nu a fost oferit oamenilor doar pentru placerea pulpei sale zemoase. Din analize rezulta ca cireasa are o puternica actiune detoxifianta si depurativa care o recomanda reumaticilor, persoanelor care sufera de guta sau constipatie, artriticilor, celor cu litiaze renale si biliare.


Tinând o cura de cirese se obtin rezultate remarcabile. Exista doua moduri de a urma tratamentul: minicura si cura exclusiva. Minicura: dimineata, pe stomacul gol, se incepe cu o doza minima de 100 g. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfârsitul celei de-a treia saptamâni la 500 g. De la doza de 300 g se imparte cantitatea in trei prize pâna la prânz si nu se mai consuma nici un alt aliment. In timpul curei nu este recomandat abuzul de grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. Prânzurile si cinele usoare vor fi binevenite, pentru ca aceasta terapie naturista sa aiba efectele pozitive scontate.


Cura exclusiva se face timp de trei sau patru zile, perioada in care se manânca doar cirese; aceasta cura se poate relua in fiecare luna. Intre o priza si alta este recomandat sa se bea apa minerala. Cantitatea de cirese este cuprinsa intre doua si trei kilograme pe zi. Anumiti autori recomanda pâna la cinci kilograme de cirese pe zi. Dar capacitatea de absorbtie este variabila de la o persoana la alta. Aceasta cantitate de fructe se consuma in mai multe prize in timpul zilei.


Oricare ar fi fructul ales, o cura exclusiva reclama intotdeauna, la inceperea ei, o anumita prudenta, o crestere progresiva a cantitatii, pentru a nu risca anumite tulburari digestive. Motivul este usor de inteles: un organism obisnuit de multa vreme cu un dezechilibru alimentar poate reactiona violent la un nou mod de alimentatie.


Recomandari


Cura de cirese se mai recomanda hepaticilor, carora le regleaza functionarea ficatului, persoanelor demineralizate, celor cu afectiuni biliare, celor cu stari avansate de oboseala, anemicilor, copiilor cu deficiente de crestere, celor cu afectiuni nervoase, pentru ca medicina moderna recunoaste efectul sedativ al acestui fruct remarcabil.


Ciresele stimuleaza organismul si au o actiune favorabila asupra imunitatii naturale, având si o functie de reglare a aparatului digestiv, in special a fermentatiei intestinale. Foarte bogat in potasiu, acest fruct este un excelent diuretic.


Ciresele au un continut bogat in provitamina A, care creste acuitatea vizuala si intretine tesuturile (tegumente, mucoase, epitelii).


Incepând cu vârsta de 40 de ani, anumite persoane pot suferi de acidoza si de alcaloza, raspunzatoare de o imbatrânire precoce; prin actiunea sa reechilibranta asupra pH-ului sangvin, cireasa atenueaza aceste tulburari. Zaharul predominant este levuloza, perfect asimilabila de catre diabetici.


Sucul de cirese provoaca eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism. Reumaticii, gutosii si artriticii trebuie sa il consume. Sucul de cirese indeplineste si o misiune de curatare a cailor urinare si a intestinelor.


Dupa cum se stie, cozile de cirese au proprietati medicinale recomandate in bolile cailor urinare. In afara de calitatile lor antiinflamatorii, ele sunt renumite pentru favorizarea diurezei. Pentru un ceai diuretic si antiinflamator, se lasa sa fiarba 30 g de cozi de cirese, timp de zece minute, intr-un litru de apa. Se strecoara. Se beau trei cesti pe zi. Pentru tratarea gripei, se lasa la macerat 50 g de cozi de cirese intr-un litru de apa, timp de 12 ore. Apoi se fierb zece minute si se lasa sa infuzeze inca zece minute. Se strecoara. Preparatul se bea in patru reprize pe zi. Pentru colici nefritice, se fierb 50 g de cozi de cirese intr-un litru de apa. Se bea o ceasca inainte de fiecare masa.


Uz extern


Cireasa este prietena tenurilor uscate si obosite: o mâna de cirese curatate de sâmburi se dau prin mixer; aplicati aceasta pasta pe fata si relaxati-va intins la orizontala. Masca are efect daca este lasata sa actioneze circa 20 de minute. Se clateste cu apa minerala (sau necalcaroasa).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS