18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSoia - o alternativa de post

Soia – o alternativa de post

Ne aflam in Postul Pastelui si este dificil sa ne decidem asupra meniului zilnic. In lipsa aportului de proteine oferit de consumul de carne, resimtim o scadere a energiei pe parcursul zilei. Potrivit idieta.ro, produsele din soia pot fi solutia acestei probleme daca luam in calcul beneficiile, dar si posibilele pericolele la care ne expunem când consumam aceste preparate.


Produsele din soia reprezinta o parte importanta din dieta asiaticilor, fiind cunoscut faptul ca aceste produse joaca un rol principal in prevenirea unor boli. Exista, insa, si efecte mai putin cunoscute ale acestor produse, in special atunci când soia a fost puternic procesata, modificata genetic sau este consumata in cantitati mari.


Consumul de produse din soia va poate cauza si reactii alergice. In acest caz, corpul dumneavoastra percepe soia ca fiind daunatoare si produce substante pentru a se apara. Trebuie sa stiti ca alergia nu apare la primul contact cu aceste produse, corpul neavând timp sa dezvolte anticorpi. Intoleranta la soia apare chiar dupa 48 de ore de la un consum ulterior si o puteti recunoaste dupa simptome precum: acnee, dermatita atipica, colita, conjunctivita, diaree, eczeme, febra, hipotensiune, stari de voma, mâncarimi, respiratie dificila.


Beneficiile produselor din soia


Daca nu va numarati printre persoanele care dezvolta intoleranta la aceste produse, iata câteva avantaje pe care vi le pot aduce:


• continut ridicat de proteine – produsele din soia va pot furniza mare parte din necesarul zilnic de proteine. Trebuie sa stiti ca soia nu are acelasi continut de aminoacizi ca si carnea, de aceea preparatele din soia trebuie combinate cu portii de legume si cereale integrale;


• ajuta la prevenirea cancerului de sân, prostata, colon, uter – acest efect se datoreaza unor compusi numiti isoflavoni, despre care se crede ca inhiba dezvoltarea celulelor canceroase;


• ajuta la prevenirea bolilor de inima – in tarile in care produsele din soia fac parte in mod regulat din meniu, frecventa bolilor cardio-vasculare este scazuta. Soia actioneaza in acest sens prin reducerea colesterolului, a tensiunii si prin prevenirea formarii arterosclerozei;


• ajuta la prevenirea osteoporozei – produsele din soia au un continut bogat de calciu. De exemplu, o portie de tofu contine aproximativ 20% din necesarul zilnic de calciu. Combinând consumul de produse din soia cu o activitate fizica regulata puteti ajuta la prevenirea osteoporozei;


• poate contribui la prevenirea sau diminuarea simptomelor menopauzei;


• produsele din soia fermentate au efecte probiotice – efectele probiotice va ajuta la mentinerea sanatatii intestinelor;


• alti nutrienti din compozitia produselor din soia – pe lânga faptul ca reprezinta o sursa de proteine si calciu, aceste produse au un aport moderat de zinc, magneziu, fier si seleniu.


Exista trei modalitati prin care puteti elimina pericolele produselor din soia si profita doar de proprietatile lor benefice:


1. Evitati ingredientele non-organice, modificate genetic. Verificati atent eticheta produselor si alegeti-le exclusiv pe cele cu precizarea „produs organic“.


2. Evitati ingredientele din soia care presupun o procesare puternica, de exemplu, concentratele de proteina din soia. In afara faptului ca aceste ingrediente nu va vor aduce beneficii semnificative, va pot cauza chiar probleme de sanatate. Optati pentru produsele mai putin procesate, precum tofu, laptele de soia, miso, tempeh, natto.


3. Produsele din soia trebuie sa reprezinte o parte mica sau moderata din dieta dumneavoastra si sa fie completate de legume, cereale integrale, carne slaba. Folositi produsele din soia doar ocazional, de exemplu, in zilele in care vreti sa tineti post.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS