24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPlanul de restructurare a CEO, întârziat cu un an

Planul de restructurare a CEO, întârziat cu un an

Comisia Europeană a fost notificată de câteva ori că Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia este întârziat cu un an.

Daniel Burlan, fostul manager al CEO și actual director de vânzări, a declarat că în corespondența purtată în ultimele luni cu șefii Comisiei Europene a fost comunicat faptul că Planul de restructurare, pe componenta de investiții, înregistrează o întârziere de un an. Compania își propune să construiască 8 parcuri fotovoltaice până în 2024 și două grupuri pe gaze naturale până în 2026. Noile termene comunicate sunt 2025 pentru parcurile fotovoltaice, respectiv 2027 pentru grupurile pe gaze naturale.
„Noi facem raportări trimestriale sau semestriale către Comisia Europeană cu privire la implementarea Planului de restructurare. Până acum s-a raportat de trei ori că este înregistrată o întârziere de un an la noile investiții. Este vorba de un an per total. S-a comunicat anul 2025 pentru finalizare la parcurile fotovoltaice și 2027 la grupurile pe gaze naturale. În mod normal Planul trebuie să fie finalizat în 2026. Au fost motive obiective pentru că negocierile cu partenerii de investiții au trenat, pentru că nu ne-am înțeles pe anumite aspecte”, a declarat Daniel Burlan, reprezentant al CEO.

Ce prevede Planul de restructurare

Complexul Energetic Oltenia a publicat pe site un rezumat al Planului de restructurare revizuit 2021 – 2026, cu perspectiva anului 2030. Documentul documentul a fost aprobat în ianuarie 2022. La CEO vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată.
Este vorba de:

  • Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027,
  • Cariera Pinoasa care se va închide în 2030,
  • Cariera Roșiuța care se va închide în 2029,
  • Cariera Roșia care se va închide în 2030.

După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România. În ceea ce privește politica de personal, de la 11.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613.

Situația noilor firme

Planul de Restructurare a CEO, care a fost aprobat de Comisia Europeană, prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei. CEO și-a ales trei parteneri privați pentru noile investiții: Tinmar, OMW Petrom și ALRO.

Societățile mixte pe acțiuni rezultate din asocierea CEO – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.
CEO va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro. Prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CEO (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare). Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%.

Abia s-a primit avizul pentru centrala de la Ișalnița

Consiliul Concurenţei a autorizat abia recent operațiunea prin care Complexul Energetic Oltenia și ALRO SA intenționează să creeze împreună o companie pentru a realiza o centrală electrică cu ciclu combinat pe gaz natural (CCGT) la Ișalnița, județul Dolj.

CEO, deținut de statul român, își desfășoară activitatea în domeniul mineritului, al producerii de energie electrică pe bază de combustibili fosili și al furnizării de energie termică la nivel local. ALRO SA este o companie specializată în producția de aluminiu primar și procesat, cu operațiuni în România, China și Sierra Leone. Compania are o unitate de producere a aluminiului în Slatina și deţine şi combinatul de alumină Alum din Tulcea.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Centrală cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița

Se lucrează acum la documentațiile pentru constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO.

Cota CEO deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro.

Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei.

Citeşte şi: Șoferiță din Gorj, implicată într-un grav accident rutier. A povestit prin ce a trecut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS