17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFocar de tuberculoză la Şcoala „Decebal“ din Craiova

Focar de tuberculoză la Şcoala „Decebal“ din Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=pgFNJRtMi9k

Focar de tuberculoză la Şcoala Gimnazială „Decebal“. Un elev din clasa a VIII-a a fost diagnosticat cu TBC, iar colegii săi şi profesorii sunt supuşi investigaţiilor medicale pentru a stabili dacă au fost contaminaţi.

Cazul de TBC de la Şcoala Gimnazială „Decebal“ din Craiova a fost diagnosticat de medici spre sfârşitul săptămânii trecute. În sala de clasă în care a fost depistat elevul infectat se învăţa în două schimburi. Directoarea unităţii de învăţământ, Emilia Munteanu, a precizat că a luat imediat toate măsurile care se impun în astfel de situaţii pentru a evita răspândirea virusului.
„Am fost informaţi de dirigintele clasei respective că este un elev diagnosticat cu TBC. Este primul caz şi sperăm şi ultimul. Au fost luate toate măsurile necesare. Copiii au fost evacuaţi din clasa respectivă. Elevii din clasa a IV-a, care învaţă de dimineaţă, au fost mutaţi la etajul III, iar cei de clasa a VIII-a, în rândul cărora s-a şi identificat cazul, au fost mutaţi în alt corp de clădire. Sala de clasă unde a fost găsit focarul este închisă o săptămână pentru a fi dezinfectată. Au fost anunţaţi reprezentanţii DSP şi autorităţile. A venit o echipă de la Spitalul de Boli Infecţioase şi s-a făcut testul specific copiilor, urmând ca în două zile să se citească rezultatul. De altfel, vor face analizele specifice şi profesorii“, a subliniat managerul şcolii. La clasa în care studiază elevul diagnosticat cu TBC predau 15 cadre didactice.

Doljul,
pe primele locuri

Diagnosticul elevului de clasa a VIII-a a pus pe jar părinţii elevilor care învaţă la clasele alăturate. Cadrele medicale spun însă că nu există pericol ca alţi elevi să ia această boală. „S-a dezinfectat locul cu cloramină B, var cloros. Elevii din clasa respectivă au fost mutaţi şi încăperea va fi aerisită corespunzător. Elevii de la celelalte clase nu sunt în pericol“, a declarat medicul şcolar Cristina Soreanu.
De altfel, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj susţin acest lucru. „În general, elevii de la clasele învecinate nu riscă nimic, pentru că virusul necesită un contact şi prelungit de ordinul lunilor de zile între sursă şi potenţialii receptori“, a declarat Nica Liliana, medic epidemiolog în cadrul DSP Dolj. De altfel, epidemiologii spun că Doljul este pe primele locuri la cazurile de tuberculoză. Statisticile arată că la sfârşitul anului trecut erau 987 de bolnavi de TBC, din care 647 cazuri noi. La nivelul unităţilor de învăţământ, alt caz de TBC a fost identificat în luna februarie la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. Medicii recomandă elevilor pentru prevenţie să consume fructe proaspete şi legume şi să aibă o igienă corespunzătoare pentru a preveni îmbolnăvirea în această perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS