17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea: Doar 62 de peşteri sunt cartate

Vâlcea: Doar 62 de peşteri sunt cartate

Un număr de 62 de peşteri sunt cartate în judeţul Vâlcea, deşi numărul acestora în realitate este mai mare, majoritatea fiind localizate în Munţii Căpăţânii, a declarat profesorul dr. Gheorghe Ploaie, citat de agerpres.ro

„Acolo unde întâlnim calcar, cu precădere în Masivul Căpăţânii, acolo aveam şi cel mai mare număr de peşteri, pentru că apa a dizolvat acest calcar şi au apărut respectivele fenomene carstice. Cele mai multe sau cunoscute sunt cele de pe Valea Bistriţei sau Valea Cheii. Multe asemenea peşteri nu sunt indicate a fi cunoscute pentru a fi protejate de intervenţia omului. Cele mai cunoscute sunt Peştera Liliecilor, Peştera Veche, Peştera Mirajului, Peştera cu Lac, Peştera Rac. Mai avem Avenul Florilor, Peşterile Rudăresei. Mai sunt şi peşterile formate prin prăbuşire. În orice caz, Vâlcea este un judeţ bogat în peşteri şi turiştii care sosesc aici le pot vizita, pentru că drumurile de acces spre mare parte din ele este destul de uşor”, a precizat Ploaie.
În afara peşterilor de pe Valea Bistriţei, turiştii pot vizita şi mănăstirile Arnota şi Bistriţa, de altfel Peştera Liliecilor din apropierea mănăstirii este cunoscută ca şi Peştera Sfântului Grigore Decapolitul.
Aceasta este declarata monument istoric de categoria A. Altitudinea absolută a cavităţii este de 650 de meri, iar altitudinile relative sunt de 44 de metri pentru intrarea nordică şi 60 de metri pentru intrarea sudică, care se foloseşte de turişti pentru intrarea vizitatorilor în peşteră. Peştera se află pe versantul drept al Cheilor Bistriţei, la 630 de metri altitudine absolută şi la 80 de metri altitudine relativă, accesul fiind facilitat de o potecă amenajată cu balustrade, ce urcă din spatele mănăstirii Bistriţa.
În documentele de specialitate, peştera este menţionată pentru prima data în 1929 de către Emil Racoviţă, iar cercetări biospeologice s-au făcut în 1951 şi 1955.
Peşterile vâlcene sunt concentrate în mare parte în Masivul Căpăţânii, în apropierea localităţii Horezu, accesul făcându-se fie din DN67 Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu, fie din zona comunei Păuşeşti Măglaşi pe Valea Cheii pe drumul Râmnicu Vâlcea – Băile Olăneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS