15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Cocoşul de Hurez“ a atras 9.000 de vizitatori

„Cocoşul de Hurez“ a atras 9.000 de vizitatori

Peste 9.000 de vizitatori au participat la sfârşitul săptămânii trecute la a doua ediţie internaţională a Târgului de Ceramică Populară „Cocoşul de Hurez“. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Depresiunea Horezu în parteneriat cu Primăria Horezu, Asociaţia Meşterilor Populari „Cocoşul de Hurez“ şi Asociaţia pentru Promovarea Patrimoniului Autentic Horezu, în cadrul proiectului „Horezu – unde pământul ia formă…“.
Evenimentul din acest an a adunat peste 90 de meşteri populari ceramişti din toate marile centre de ceramică din ţară: Baia Mare – Maramureş, Corund, Odorheiul-Secuiesc şi Miercurea Ciuc – Harghita, Oboga – Româna şi Balş – Olt, Şişeşti – Mehedinţi, Curtea de Argeş – Argeş, Braşov şi, bineînţeles, din Vlădeşti, Lungeşti şi Horezu din judeţul Vâlcea. Pentru a doua oară în istoria târgului, la această ediţie au fost prezenţi cu standuri proprii ceramişti din Serbia (Bojko Stankovic şi Djordjevic Velimir) şi Germania (Stelian Ogrezeanu), precum şi Paul Julien, preşedintele Asociaţiei de prietenie franco-române din microregiunea Aubagne (Franţa), Michael Lan, primarul din La Destrousse, localitate din Franţa cu care oraşul Horezu este înfrăţit; Antoine Di Ciaccio, preşedintele Asociaţiei Franceze a Centrelor de Ceramică, Carlo Petta, viceprimarul din Trecchina (Italia).

Concurs şi simpozion

Una dintre componentele de bază ale târgului a fost, ca de fiecare dată, concursul de creaţie şi de păstrare a tradiţiei şi autenticităţii meşteşugului. S-au înscris 38 de meşteri din toate centrele participante care au prezentat creaţiile lor unui juriu format din specialişti şi cunoscători ai artei populare tradiţionale, compus din: preşedinte de onoare, maestrul Dinu Săraru şi membrii, cercetător ştiinţific dr. Corina Mihăescu, dr. Daniela Mihai, prof. dr. Gheorghe Deaconu, drd. Florin Epure, maestrul ceramist Stelian Ogrezeanu şi arhit. Richard Edwards. Aceştia au analizat fiecare creaţie înscrisă în concurs şi au acordat premii celor mai talentati ceramişti.
Simpozionul cu tema „Cocoşul de Hurez – Patrimoniu Universal“ s-a bucurat de un deosebit interes din partea ceramiştilor, a oamenilor de cultură şi artă, a cercetătorilor în domeniul tradiţiilor, precum şi a reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale, cu toţii recunoscând valoarea de patrimoniu a ceramicii de Horezu, dar şi a ceramicii altor centre tradiţionale participante la Târg.
Ediţia din acest an a oferit vizitatorilor Târgului o competiţie pentru amatori intitulată sugestiv „Strâmbă-Roata“, peste 100 de participanţi înscrişi pe două categorii de vârstă încercându-şi priceperea şi talentul nativ în modelarea unor obiecte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS