6,8 milioane de lei, adică mai mult de 2 milioane de dolari a costat deszăpezirea Craiovei într-o iarnă cu trei săptămâni de ninsoare, o treime din aceşti bani fiind pentru… stat degeaba
Salubritatea craioveană şi partenera sa, Delta ACM ‘93 Bucureşti, au finalizat calculele privind costurile totale ale deszăpezirii oraşului în iarna trecută. Pentru cele trei săptămâni de ninsoare şi aproape două luni de stat degeaba, Primăria Craiova urmează să scoată de la bugetul local 6,79 milioane de lei (67,9 miliarde de lei vechi), adică aproximativ 2 milioane de dolari. Costurile sunt cu 25% mai mari decât în iarna 2010 – 2011, când deszăpezirea a costat 5,4 milioane de lei (54 de miliarde de lei vechi), adică aproximativ 1,6 milioane de dolari.
Bani pentru stat degeaba
Reamintim că deszăpezirea străzilor municipiului se face în baza unui Acord-cadru cu o durată de patru ani, cu o valoare estimată de 32 de milioane de lei, încheiat de Primăria Craiova cu firma Delta ACM ‘93 cu trei ani în urmă. Potrivit acestui acord, Salubritatea (devenită între timp societate comercială) se ocupă de curăţarea străzilor pentru orice ninsoare care ar cădea înainte de 1 decembrie. De la 1 decembrie şi până pe 1 martie, de deszăpezire se ocupă Delta ACM şi Salubritatea. Chiar dacă nu cade un fulg de nea, primăria le plăteşte acestora, pentru perioada de staţionare, sume considerabile, stabilite în baza unui contract subsecvent semnat anual, ca o completare a acordului-cadru.
Faţă de anul trecut, tarifele de deszăpezire, aprobate astă-vară de Consiliul Local Craiova, au scăzut cu 3-4% la curăţarea manuală a zăpezii, însă au crescut preţurile deszăpezirii mecanizate, atât pe ora efectiv lucrată de utilajele specializate, cât şi în privinţa tarifului de aşteptare.
Această scumpire vine după o alta operată în 2010. Spre exemplu, în cazul unei automăturători cu lamă, o oră de funcţionare costa 149 de lei în 2010, 169 de lei în 2011, pentru a ajunge la 183 de lei în iarna 2011-2012. Acelaşi utilaj primea pentru staţionare – deci fără ca măcar să pornească motorul – 66 de lei în 2009, 70 de lei în 2010, iar pentru această iarnă tariful său de stat a ajuns la 87 lei/oră pe timp de zi şi 93 lei/oră pe timp de noapte.
12 miliarde pe decembrie, în aşteptarea ninsorii
Aşa se explică faptul că, potrivit facturilor înaintate către primărie de Delta ACM şi SC Salubritate Craiova, cele două firme au încasat pentru luna decembrie 2011 – doar pentru stat degeaba, pentru că n-a căzut nici un fulg – incredibila sumă de… 1,28 milioane de lei (12,8 miliarde lei vechi)! Din aceşti bani, 356.651 de lei revin Salubrităţii, iar 926.219 lei reprezintă partea firmei Delta ACM pentru staţionare.
Şi în ianuarie, utilajele au stat degeaba până aproape de sfârşitul lunii, fiind antrenate în operaţiunile de deszăpezire doar pentru câteva zile de la sfârşitul lunii. Iar facturile au fost pe măsură: 2,17 milioane de lei (21,7 miliarde de lei vechi) costuri totale ale deszăpezirii, din care 1,28 milioane de lei pentru Delta ACM şi 887.310 lei pentru Salubritate.
Şi în februarie a nins zdravăn vreo două săptămâni, iar în restul lunii s-a lucrat pentru îndepărtarea zăpezii căzute. Drept urmare, factura totală pentru deszăpezire a ajuns la 3,24 milioane de lei (32,4 miliarde de lei vechi). Partea firmei Delta a fost de 2,068 milioane de lei, iar a Salubrităţii de 1,175 milioane de lei.
Între 1-11 martie, la deszăpezire au lucrat numai utilajele Salubrităţii, activitate pentru care s-a facturat primăriei suma totală de 93.173 de lei.
În total, deszăpezirea Craiovei a costat în iarna ce a trecut suma de 6,79 milioane de lei (67,9 miliarde de lei vechi), din care 2,51 milioane de lei (25,1 miliarde de lei vechi) pentru Salubritate şi 4,28 milioane de lei (42,8 miliarde de lei vechi) pentru Delta ACM.
„Nu e normal să plăteşti nemunca“
Or fi mari aceste preţuri? Sau, poate, or fi mici? Directorul executiv al Salubrităţii craiovene susţine că, totuşi, preţurile practicate sunt cam „piperate“, ele putând fi modificate mai ales în privinţa tarifelor de staţionare.
„Contractul a fost semnat de primarul Antonie Solomon, pe vremea când Salubritatea era doar un serviciu public, iar tarifele au fost actualizate de consiliul local. Noi nu am făcut altceva decât să aplicăm aceste tarife, însă cred că ele sunt cam piperate, mai ales în privinţa timpului de staţionare, pentru că nu e normal să plăteşti nemunca aproape tot atât cât orele de muncă efectivă“, susţine Flavius Sirop, directorul general al SC Salubritate Craiova SRL.