19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFacturile din ianuarie, „ajutate“ de vreme

Facturile din ianuarie, „ajutate“ de vreme

Facturile la căldură pentru luna ianuarie, în Craiova, sunt diferite de la un cartier la altul, diferenţa fiind dată, în primul rând, de modalitatea de contorizare a consumului de căldură. Cele mai mici facturi le-au avut de plătit proprietarii care şi-au montat repartitoare, dar aceştia au şi tremurat de frig în locuinţe pentru că au închis caloriferele. Cei fără repartitoare au plătit cele mai mari facturi.
Reprezentanţii asociaţiilor consideră că proprietarii au fost totuşi „ajutaţi“ de temperaturile ridicate de la începutul anului. „Surprinzător, dar în ianuarie facturile au fost mai mici faţă de luna decembrie. Este adevărat că în ianuarie au fost şi temperaturi mai ridicate faţă de sfârşitul de an 2010. Prin urmare, furnizarea energiei termice a fost redusă datorită temperaturilor ridicate“, este de părere administratorul Asociaţiei nr. 10 din Brazda lui Novac, Vasile Calciu. Astfel, un apartament cu două camere şi o suprafaţă de 49 mp care depinde de sistemul centralizat de termoficare a plătit pentru căldura din luna decembrie 2010 o factură de 316,68 lei, pentru ca în ianuarie 2011 să resimtă o scădere a costului la 248,92 lei. Valoarea facturii la căldură este diferită chiar de la un bloc la altul. Pentru o suprafaţă similară, apartament cu două camere şi 49 mp, dar situat în alt bloc, factura la căldură a fost în decembrie 2010 de 283,02 lei, iar în ianuarie, de 231,77 lei.
Pentru o cameră în plus (trei camere, 63 mp), proprietarii unui apartament din blocul R10, Brazda lui Novac, au plătit în decembrie 407,16 lei, iar în ianuarie – 332,64 lei.

Repartitor închis, factură mică, frig în casă

Pe ANL-iştii din cartierul Craioviţa Nouă factura la căldură i-a cam „ars“ la buzunar. Regula repartitorului închis s-a aplicat şi aici. Tocmai de aceea apartamentele cu repartitoare au plătit facturi mai mici. „O garsonieră fără repartitor are costul căldurii 220 de lei, iar una cu repartitor, 120 de lei, deci cei din urmă cu siguranţă au economisit. La apartamentul cu două camere, fără repartitor, s-au plătit 320 de lei, iar la cei cu repartitor factura la căldură este de 180 de lei. Acum, fiecare le consideră acceptabile sau exagerate, în funcţie de venituri“, a spus administratorul asociaţiei B1 ANL, Ion Barbu.

Câteva zeci de lei în plus

În schimb, la alte asociaţii, facturile individuale la căldură au crescut cu câteva zeci de lei faţă de anul trecut. „Au fost ceva creşteri faţă de anul trecut, dar nu atât de exagerate. La două camere, în decembrie 2010 s-a plătit 200 de lei, iar în ianuarie, 220 de lei. La trei camere, factura a fost de 250 de lei în decembrie, şi 280 în ianuarie“, a explicat administratorul Asociaţiei nr. 5 Nicolae Titulescu, Ion Beznă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII