19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAjutorul social vine pe card

Ajutorul social vine pe card

Dacă până acum beneficiarii de ajutor social stăteau la uşa primăriei să le împartă casiera banii care li se cuveneau, din acest an, ei vor aştepta poştaşul sau vor folosi bancomatul, deoarece prevederile Legii nr. 416 privind venitul minim garantat au fost modificate. Guvernul vrea să schimbe şi condiţiile în care se vor acorda banii. Cei care deţin un scuter sau mai mult de trei vaci vor fi tăiaţi de pe listă.

Conform Legii nr. 276/2010, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Dolj va prelua toate datele necesare de la primării şi va transmite banii, după cum optează beneficiarul, prin mandat poştal sau direct în cont. Banii vor veni din bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. „Începând cu acest an, pentru că Legea nr. 416/2001 a fost modificată, plata ajutorului social se va asigura de către Agenţie atât pentru Craiova, cât şi pentru localităţile rurale din Dolj. Până pe data de 5 a fiecărei luni, primăriile au obligaţia, printre altele, să ne transmită listele cu titularii ajutorului social şi sumele de plată. Noi am transmis deja în teritoriu noile modificări, iar primăriilor care nu au efectuat plăţile pe lunile anterioare le-am cerut să ne prezinte şi aceste situaţii. Plata drepturilor de ajutor social aferente lunii decembrie 2010, precum şi a drepturilor restante până la 31 decembrie 2010 se efectuează de agenţie. Aceste date sunt aşteptate până pe 14 ianuarie 2011“, a declarat Marius Simcelescu, reprezentantul AJPS Dolj.
În prezent, în teritoriu se cunosc prea puţin aceste modificări. Unii dintre primari nici măcar nu au auzit de prevederile Legii nr. 276/2010, dar se bucură că scapă de corvoada acestor plăţi. Beneficiarii nemulţumiţi nu mai bat la uşa primăriei şi nu vor mai duce nici grija banilor, pe care uneori şi-i însuşea casierul, aşa cum s-a întâmplat la Primăria Bucovăţ, sau au fost furaţi din seif, cum s-a întâmplat în comuna Brădeşti. „Este mai bine aşa, că era o nebunie. Acum le vin de la Craiova, poate prin poştă. Nu cred că va folosi vreunul cardul“, a spus primarul comunei Rast, Iulian Silişteanu.

Condiţii de acordare mai… dure

Dacă vechile reglementări îi obligă pe beneficiari să aducă la primărie acte doveditoare necesare întocmirii dosarului de venit minim garantat din şase în şase luni, noua normă reduce această perioadă la trei luni. „După stabilirea dreptului de ajutor social, titularul are obligaţia de a depune, din trei în trei luni, la primăria localităţii sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa, o declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia, însoţită de o adeverinţă eliberată de autoritatea competentă cu privire la veniturile realizate supuse impozitului pe venit“, art. 14 din Legea nr. 276/2010. Totodată, beneficiarul trebuie să aducă lunar dovada de la Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă Dolj că se află în evidenţa agenţiei, că nu şi-a găsit un loc de muncă şi nu a refuzat unul, faţă de vechile reglementări, când datele erau solicitate la începutul fiecărui trimestru. „Persoanele apte de muncă pentru care se acordă ajutorul social au obligaţia să demonstreze cu acte, în fiecare lună, că îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1). Agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă transmite primarilor, în fiecare lună, tabelul nominal cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au încadrat în muncă, au refuzat un loc de muncă oferit şi, respectiv, care au plecat cu contract de muncă în străinătate“, art. 15 din Legea nr. 276/2010. Din acest an, prima obligatorie pentru asigurarea locuinţei celor asistaţi va fi plătită de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Adio, ajutor social!

Pe lângă noile condiţii care au intrat deja în vigoare, guvernul vrea să înăsprească şi condiţiile de acordare. Potrivit proiectului de Norme Metodologice de aplicare a Legii nr. 416/2001, nu vor mai putea beneficia de ajutor social cei care au şi alte imobile în afara celui în care locuiesc. Deţinătorii de aparate de filmat, camere video, video interfon, amplificatoare audio, combine audiovideo, laptopuri, copiatoare xerox trebuie să-şi ia adio de la ajutorul social. Şi lista continuă cu: tablouri şi obiecte de artă, obiecte ornamentale din metale preţioase, obiecte de cristal şi porţelan de mare valoare, blănuri de valoare mare. Autoturismele, autoutilitarele, autocamioanele de orice fel şi remorcile, şalupele, bărcile cu motor, scuterele de apă, iahturile, rulotele, autobuzele, microbuzele, motocicletele, motoretele şi scuterele, dar şi utilajele agricole exclud acordarea ajutorului. Moara, dăracul, cazanul de rachiu, războiul de ţesut, gaterul nu au ce căuta în proprietatea unei persoane care solicită acordarea de ajutor social. De asemenea, solicitanţii nu au dreptul să aibă un cont bancar. Terenurile de o anumită întindere şi animalele din gospodărie îi vor lăsa pe mulţi dintre beneficiari, mai ales din mediul rural, fără venitul minim garantat. Se consideră că nu pot primi ajutor de la stat aceia care au peste trei vaci, peste cinci porcine, peste 20 de oi, mai mult de doi cai, peste 50 de iepuri şi 80 de păsări, dar şi mai mult de 15 familii de albine. Familiile sau persoanele singure care s-au apucat de crescut melci, struţi, fazani, păuni, păsări sau peşti exotici, nurci, prepeliţe, viermi de mătase ori au un iaz cu peşte sau o ciupercărie au şanse slabe de a mai primi ajutor social. Toate aceste bunuri nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale şi vor fi un impediment la întocmirea dosarului de ajutor social.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII