17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBBC: Sănătatea românească intră în colaps

BBC: Sănătatea românească intră în colaps

Cazul deja celebru al băieţelului mort în urma unei infecţii generalizate la câteva zile după ce s-a internat cu o simplă fractură la Spitalul de Urgenţă Slatina apare într-un comentariu recent al BBC News Online, care spune că sistemul medical din România a ajuns la un pas de colaps. De vină sunt, afirmă BBC, subfinanţarea cronică a Sănătăţii şi numărul tot mai mic al cadrelor de înaltă calificare existent în branşă, care preferă să-şi pună competenţele în aplicare în ţări ce oferă salarii incomparabil mai bune decât România.
Spitalele româneşti au datorii, atât de mari că abia dacă pot să plătească o mică parte din medicamentele şi materialele de care au nevoie. Adesea, ele rămân şi fără dotări esenţiale precum antibiotice, feşe etc.
Ministrul Attila Cseke dispune în 2010 de cel mai mic buget alocat Sănătăţii pe întregul teritoriu al Uniunii Europene, de 3,6 la sută din PIB (nici jumătate din procentul alocat de Marea Britanie şi o treime din valoarea cu care este finanţată Sănătatea în Germania). Ca şi cum n-ar fi destul, România, strâmtorată de criza economică, a anunţat că intenţionează ca în viitorul apropiat să cheltuiască şi mai puţin în domeniul aflat în discuţie.
BBC observă, mai departe, că mandatul unui ministru al sănătăţii din România nu depăşeşte opt luni.
„În ultimii 20 de ani, am avut 19 miniştri ai sănătăţii. Unii dintre ei au început ceva, dar nu au avut timp să vadă rezultatele, deoarece alt ministru, cu o strategie diferită, i-a urmat în funcţie“, a declarat Cseke, care, forţat de situaţie, a transferat controlul celor mai multe dintre spitalele româneşti către instituţii ale administraţiei locale, cu speranţa că această mutare va aduce mai mulţi bani în conturile instituţiilor pe care le patronează.
Referitor la migraţii, statistica este grăitoare. Din 2007, aproape 5.000 de medici, adică unul din zece, au plecat, pentru a câştiga de până la zece ori mai mult de pe urma calităţii prestaţiilor lor profesionale, dintr-o ţară condusă de o administraţie care se încăpăţânează să rămână la putere, pe bază de împrumuturi FMI şi fără nici o idee de redresare economică, în ciuda tuturor evidenţelor care o înconjoară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII