17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn singur „WC“ pe o mie de kilometri

Un singur „WC“ pe o mie de kilometri

Poluarea pe Dunăre are tot felul de cauze, printre care şi deversările din navele care merg în aval a apelor de santină (apă menajeră, dejecţii, ape cu hidrocarburi etc). În România, pe tot parcursul fluviului nu există decât o staţie autorizată de preluare a apelor de santină.

Petele de substanţe poluante de pe Dunăre au început să devină un fapt obişnuit. În fiecare lună sunt semnalate pete de substanţe petroliere şi aproape niciodată nu sunt prinşi făptuitorii. De fiecare dată, specialiştii în protecţia mediului sunt convocaţi la faţa locului şi împrăştie pe suprafaţa apei substanţe absorbante pentru înlăturarea petelor. Manu Costache, inspector-şef al Gărzii de Mediu Dolj, crede că aceste accidente sunt cauzate de faptul că de-a lungul Dunării nu există decât o staţie de preluare a apelor de santină şi ea este tocmai în Portul Giurgiu. O astfel de staţie este un fel de WC care colectează toate apele uzate de pe o navă. Asta înseamnă că pe o distanţă de 1.075 km, cât măsoară Dunărea pe teritoriul românesc, există un singur WC pentru navele aflate în tranzit. „Multe din deversările accidentale de substanţe poluante de pe Dunăre sunt generate de navele care deversează apele de santină. Legislaţia românească interzice deversările de acest fel, dar  nu merge până la capăt, în sensul obligării comandantului de navă ca la intrarea sau ieşirea de la Porţile de Fier să prezinte documente care să ateste că a deversat apele în staţii autorizate. Guvernul ar trebui să emită o astfel de ordonanţă care ar duce la înjumătăţirea acestor accidente ecologice. În fapt, navele care merg în aval deversează apele de santină noaptea, iar noi, inspectorii de la gardă, nu putem face decât să constatăm fenomenul. Nu pot să fac pe santinela, chiar dacă aş fi dotat cu ambarcaţiuni, pentru că ar trebui să urmăresc navele pe tot parcursul Dunării, pe teritoriul judeţului“, a spus comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj.

Apele de santină, sursă de poluare a Dunării

Deşi în ultimii ani s-au dezvoltat mai multe proiecte cu finanţare europeană având în centru protejarea şi amenajarea Dunării, nici unul nu a cuprins în studiul de impact asupra mediului sugestii legate de construirea de staţii de preluare a apelor de santină de la navele aflate în tranzit sau a deşeurilor lichide. Pe tot parcursul Dunării, o astfel de staţie există doar în Portul Giurgiu. Reprezentanţii Administraţiei porturilor fluviale prezenţi la Craiova la dezbaterea unui proiect transfrontalier legat de amenajarea Dunării pentru a fi navigabilă şi în perioadele secetoase ale anului au recunoscut unicitatea bazei de preluare a apelor de santină de la Giurgiu, precum şi preţul acestor ape, care se ridică la 15 euro/metrul cub. „Degeaba legislaţia românească prevede interzicerea acestor deversări de ape dacă nu obligă navele să prezinte documentele legale ale deversărilor autorizate. Şi tot degeaba obligi navele aflate în tranzit să predea apele de santină către staţii autorizate dacă ele nu există. Astfel de staţii ar trebui construite de autorităţile locale din localităţile riverane Dunării care au porturi pe teritoriul lor“, a spus Manu Costache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS