17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu: Voi desemna un premier în care să am încredere

Băsescu: Voi desemna un premier în care să am încredere

„Anumiţi lideri politici plănuiesc suspendarea mea după alegeri“, a spus şeful statului în emisiunea „naşului“ de luni seară. În privinţa nominalizării viitorului premier de după alegeri, preşedintele Băsescu a amintit că are prerogativa constituţională de a dizolva parlamentul, dacă forul legislativ invalidează de două ori învestirea guvernului.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară la emisiunea „Naşul“ de pe b1, moderată de Radu Moraru, că de două luni se pregăteşte suspendarea sa după alegerile parlamentare. Şeful statului a explicat că, dacă după alegeri nu va pune un premier stabilit de anumiţi lideri politici, el va fi suspendat pe motivaţii constituţionale. „Cei care pregătesc suspendarea mea sunt Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoană, Călin Popescu Tăriceanu… este echipa care a stabilit deja… Dacă aş fi spus-o eu primul, ar fi fost un tărăboi. Dar a spus-o Dan Voiculescu primul. Eu ştiu acest lucru de două luni, aşa au stabilit. Ca, dacă după alegeri nu pun un premier stabilit de ei, preşedintele să fie suspendat pe motivaţii constituţionale“, a spus Băsescu.

În legătură cu viitorul prim-ministru, el a declarat că, potrivit Constituţiei, şeful statului are dreptul să numească premierul pe care îl vrea şi nu cel pe care îl impune un anumit partid, precizând că are puterea de a dizolva parlamentul. „Nici măcar când este un partid cu 51%, preşedintele nu e obligat să desemneze numele propus. El poate să spună da… de acord, spune Constituţia că aveţi 51%, de la voi pun premierul, desemnez un premier din acest partid, dar nu îl vreau pe X“, a spus preşedintele la emisiunea de pe b1.

Traian Băsescu a explicat că, dacă parlamentul invalidează de două ori premierul propus, preşedintele poate dizolva forul legislativ. „Dar, revenind la premier, eu chiar aş vrea să discutăm mai atent acest subiect. În ceea ce priveşte premierul şi guvernul, Constituţia îl face intangibil pe preşedinte. Şi am să vă spun de ce. La 103 se spune, se consultă, dar decide. Deci consultarea e consultare, decizia e decizie. (…) Mama legilor ne mai spune că, în situaţia în care parlamentul ratează de două ori învestirea guvernului, preşedintele îl dizolvă. Deci Constituţia îl aşază pe preşedinte într-o poziţie extrem de puternică…“, a precizat Băsescu.

Preşedintele a subliniat faptul că nu ameninţă parlamentul, ci doar citează Constituţia. Totodată, şeful statului a spus că va desemna un premier în care să aibă încredere şi care să fie capabil să negocieze cu partidele o majoritate.

 

Şeful statului spune că ne creăm o criză pe care nu o avem

 

În ceea ce priveşte criza financiară, şeful statului a declarat încă o dată că România exagerează criza, „pentru că ne-am obişnuit să creăm o atmosferă mai tensionată decât este în realitate“. „Exagerăm criza. Mă refer inclusiv la criza din societate, la instituţii, la drama că nu lucrează parlamentul… nu lucrează în nici o ţară civilizată când e în campanie electorală. Orice parlament îşi suspendă activitatea. Deci, lucrurile după mine sunt în parametri normali. Singurul lucru anormal este că nu ne ţinem în campanie de problemele majore ale României şi campania, aşa cum o văd eu, cel puţin, pare axată pe zone secundare, pe dezbateri neesenţiale“, a menţionat el.

În legătură cu majorarea cu 50% a salariilor din învăţământ, şeful statului a mai spus că legea până la urmă va fi aplicată aşa cum a fost votată de parlament. „Nu se poate rezolva prin ordonanţă… A doua problemă care vizează această lege este legată de minciuna care se propagă public, umflându-se excesiv salariile profesorilor, uitându-se că majoritatea au aceste venituri din facultăţile private unde statul n-are nici o treabă să plătească“, a mai spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat luni seară că politica externă a SUA faţă de România nu se va schimba odată cu instalarea la Casa Albă a democratului Barack Obama. În ceea ce priveşte ridicarea obligativităţii vizelor pentru români, preşedintele a explicat că speră ca soluţia să vină prin UE – şi nu în urma unor negocieri bilaterale.

„Eu încă sper să obţinem liberalizarea vizelor pentru români pe aranjamentul UE cu SUA şi nu în cadru bilateral, pentru că în cadru bilateral – deşi discutăm de un aliat foarte bun, de un prieten, un partener – înseamnă acces în bazele de date legate de amprente, de persoane şi totuşi mi se pare că nu e atât de stringentă nevoia noastră de vize în Statele Unite, încât să facem un schimb de acces în bazele noastre de date“, a argumentat preşedintele.

Ramona LEŞEANU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII