24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecată pe disciplină

Judecată pe disciplină

Prefectului de Dolj i s-a pus pata pe comisia de disciplină din Primăria Craiova, pe care a pârât-o la instanţă că ar fi nelegal constituită. În aceste condiţii, activitatea comisiei este suspendată de drept.

 

Actul de înfiinţare a noii comisii de disciplină din Primăria Craiova este atacat în instanţă de prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, pe motiv că nu este specificat în document şi locul în care organismul urmează să-şi desfăşoare activitatea. Asta, în ciuda faptului că, potrivit art. 5 din HG nr. 1.344, locul în care se desfăşoară şedinţele organului de cercetare administrativă trebuie specificat numai dacă acesta fiinţează în cadrul mai multor instituţii. Prima piedică în calea funcţionării comisiei a fost referatul 500 din ianuarie 2008 al Direcţiei verificarea legalităţii actelor a prefecturii, semnat de juristul Paulon Ciurlin, prin care instituţia prefectului stabilea ca nelegală hotărârea de înfiinţare a echipei de control disciplinar din primărie şi solicita revocarea acesteia. Procesul a fost câştigat însă la prima instanţă – Tribunalul Dolj – de municipalitate, magistraţii neadmiţând cererea prefectului Silviu Dumitru, în dosarul nr. 7347/63/2008. Prefectura mai are timp să conteste decizia Tribunalului Dolj, vreme în care funcţionarii primăriei n-au decât să-şi facă de cap, fiindcă o comisie de disciplină contestată de prefectură pe calea instanţei este suspendată de drept şi poate adopta sancţiuni în cel mai bun caz doar pentru propria plăcere.

 

Legea, interpretată subiectiv

 

Preşedintele comisiei de disciplină din primărie, Ovidiu Mischianu, confirmă că se află în litigiu cu Prefectura Dolj. „Conform HG nr. 1.344, din 2007, în cadrul fiecărei instituţii şi autorităţi publice se constituie o comisie de disciplină. Nu este obligatorie stabilirea prin actul constitutiv a unui loc în care aceasta să-şi desfăşoare activitatea decât dacă este constituită pentru mai multe autorităţi şi instituţii publice“, a spus Ovidiu Mischianu, care ocupă şi funcţia de director al Direcţiei juridice a Primăriei Craiova. Mischianu a recunoscut, de asemenea, că el şi colegii din comisie sunt nevoiţi să suspende cazurile în lucru, până când instanţa se va pronunţa definitiv şi irevocabil în partida prefectură-primărie. Directorul Direcţiei verificarea legalităţii actelor din Prefectura Dolj, Eugen Marinescu, admite că mai aproape de adevăr este interpretarea omologilor din primărie. „Într-adevăr, din textul de lege nu reiese că ar fi obligatorie specificarea locului în care se vor desfăşura şedinţele comisiei, dacă aceasta funcţionează la nivelul unei singure instituţii. De regulă, în acest caz, preşedintele comisiei va stabili locul de întrunire pentru fiecare şedinţă. Acest diferend poate fi stins însă, iar cea mai rapidă soluţie ar fi ca primăria să completeze actul constitutiv cu un singur rând, în care să fie precizat că această comisie se întruneşte în sediul primăriei“, a spus Eugen Marinescu, directorul care însă nu a semnat nici referatul de nelegalitate al lui Ciurlin şi nici acţiunea în instanţă a prefectului, pentru că era în concediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII