15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTot mai mulţi copii fug de acasă

Tot mai mulţi copii fug de acasă

Numărul copiilor din Gorj care îşi părăsesc familiile creşte de la o lună la alta, poliţiştii întâmpinând mari greutăţi în a-i găsi.

GORJ. Numărul copiilor care fug de acasă este în creştere în judeţul Gorj. De la începutul acestui an şi până în prezent au dispărut 62 de copii. Din fericire, 58 dintre aceştia au fost găsiţi şi readuşi la domiciliu. Fenomenul este în atenţia poliţiei, oamenii legii acţionând prompt de fiecare dată când au fost sesizaţi. De cele mai multe ori minorii au plecat de acasă de bunăvoie, punând pe jar familiile din care provin.

Poliţiştii gorjeni au fost solicitaţi aproape în fiecare lună, de la începutul acestui an, să ajute la depistarea copiilor dispăruţi de acasă ori din centrele de îngrijire în care se aflau. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost găsiţi şi readuşi la domiciliu. La această oră, poliţia este pe urmele a patru minori care şi-au părăsit familiile şi nu s-au mai întors. Copiii au vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, iar unii dintre ei şi-au făcut un obicei din a pleca de acasă fără să anunţe. Doi dintre aceştia au dispărut împreună şi se pare că sunt eroii unei poveşti de dragoste. Răzvan Iulian B., din Târgu Jiu, are 16 ani şi a plecat de acasă însoţit de Elena Roberta C., de 15 ani, tot din municipiu. Minorii au fost daţi în urmărire de la sfârşitul lunii august şi nu se ştie deocamdată nimic despre ei. Alte două fete de 15 ani au dispărut fără urmă, una, dintr-un centru de plasament din Rovinari, iar cealaltă, de la domiciliul său din comuna Scoarţa. Poliţia informează că minora din Rovinari a plecat de mai multe ori de acasă.

 

Nu este vorba de răpire

 

Majoritatea cazurilor de dispariţie au fost rezolvate de poliţiştii gorjeni. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţului Gorj, inspectorul Daniel Tică, a precizat că nici unul dintre minori nu a fost victima unei răpiri, iar pe timpul cât au lipsit de la domiciliu, asupra lor nu a fost exercitată nici o formă de violenţă. „Cei mai mulţi au plecat pur şi simplu de acasă sau din centrele de ocrotire, de bunăvoie. Lipsa unei atenţii deosebite din partea părinţilor, anturajul sau teribilismul sunt doar câteva dintre cauzele care au stat la baza dispariţiilor acestor minori“, a declarat Daniel Tică. De cele mai multe ori, minorii sunt lipsiţi de supraveghere ori se află în îngrijirea unui singur părinte sau a altor rude. Unii dintre aceştia sunt găsiţi foarte repede de poliţie sau se întorc singuri acasă după ce îşi epuizează resursele materiale de care au dispus în momentul dispariţiei.

 

Cu ochii pe copii

 

Poliţiştii atrag atenţia că mediul familial în care trăiesc copiii este important pentru evitarea acestor situaţii de „fugă de la domiciliu“. Certurile din familie, violenţele, lipsa de educaţie, consumul de alcool sau comunicarea neadecvată fac din copii victime sigure ale unui anturaj sau le pot provoca tulburări de comportament.

Munca poliţiştilor în asemenea cazuri este uneori anevoioasă. Imediat ce poliţia este anunţată de dispariţia unui copil, încep căutările. Prima dată se stă de vorbă cu familia şi cu apropiaţii pentru a fi stabilite datele necesare căutării. Se întocmeşte o fişă a minorului dispărut, cu toate rezultatele, iar apoi este declanşată urmărirea generală. Acţiunea implică eforturi din partea mai multor instituţii cum ar fi Jandarmeria sau Poliţia Comunitară. Minorii dispăruţi sunt daţi în consemn inclusiv la frontierele statului. În acelaşi timp, poliţiştii efectuează şi investigaţii criminalistice. Odată găsiţi, atât minorii, cât şi părinţii sunt consiliaţi de psihologi ai poliţiei care încearcă să prevină repetarea dispariţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS