17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFranco Frattini îşi critică propria ţară

Franco Frattini îşi critică propria ţară

Cazul Mailat naşte noi controverse, după ce preşedintele italian a promulgat joi seară – la câteva minute după ce italianca agresată de român a decedat – o lege ce permite expulzarea oricărui cetăţean al UE considerat un pericol pentru ordinea publică.

„Ecuaţia români = criminali trebuie respinsă“, a avertizat comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne, italianul Franco Frattini, într-un interviu publicat vineri de cotidianul italian Il Sole.

Frattini a ţinut să clarifice faptul că „nici Comisia Europeană şi nici statele membre nu pot identifica un alt stat membru ca factor de criminalitate“. „Românii sunt în Italia o comunitate numeroasă: sunt cetăţeni care muncesc şi sunt integraţi şi sunt alţii delincvenţi, care erau deja delincvenţi în ţara lor şi au profitat de intrarea României în Uniunea Europeană pentru a-şi exporta activităţile în Italia. Dar ecuaţia români = criminali trebuie respinsă“, a declarat comisarul european. Acesta atrage atenţia că nu există nici o garanţie că românii expulzaţi nu se vor întoarce în Italia. Totul stă în mâinile autorităţilor române, spune comisarul, dar expulzaţii s-ar putea reîntoarce în Italia numai ilegal. În acest context, Frattini a reiterat ideea că acum se plăteşte un preţ al trecutului, preţul unei „excesive toleranţe“.

„Ne dăm seama prea târziu de o situaţie care ne-a scăpat de sub control. Ne indignăm din cauza unui lucru previzibil, dar când se vorbea despre deschiderea taberelor nomade pentru a fi controlate de poliţie – nu zic ca în Franţa sau Germania despre desfiinţarea lor – primarul Romei, în octombrie 2006, susţinea că situaţia este sub control. Astăzi, acelaşi Veltroni impune guvernului norme privind expulzarea“, a spus Frattini.

Guvernul român şi cel italian, la fel de vinovate

Întrebat ce poate face Comisia Europeană în privinţa României în această situaţie, comisarul european a subliniat că „autorităţile de la Bucureşti ştiu bine că apartenenţa la Uniunea Europeană nu înseamnă numai drepturi în relaţia cu Bruxellesul şi cu ţările membre“. „Există deja din 2006 o directivă care prevede că toţi cetăţenii comunitari fără mijloace legitime de a se întreţine pot fi trimişi forţat în ţara de origine. Dar UE poate face mai mult: să ajute gradual la reinserarea socială a acestor persoane prin programe de asistenţă finanţate din Fondul Social European, însă guvernul italian trebuie să ceară aceşti bani“, a subliniat Frattini.

Pe de altă parte, acesta a reiterat ideea că guvernul Prodi trebuia să impună un moratoriu prin care accesul românilor şi bulgarilor în Italia după aderare să fie gradual. În acest context, el a adresat anumite reproşuri ambelor guverne, italian şi român. „A existat o înţelegere, un angajament pe care guvernul român l-a luat în faţa celui italian în decembrie 2006, care prevedea o mare cooperare şi prin care autorităţile de la Bucureşti se angajau să aibă grijă de delincvenţii lor. Este un angajament nerespectat atât de către guvernul român, cât şi de cel italian, care – la primele semnale de alarmă – nu a solicitat aplicarea punctuală a acordului“, a conchis comisarul european.

Război generat de un rom

Reamintim că, potrivit autorităţilor italiene, Giovanna Reggiani, soţia unui amiral al Marinei Militare din Italia, a fost violată şi bătută la periferia Romei, marţi seară, de românul de etnie romă Romulus Mailat, de 24 de ani. Femeia, de 47 de ani, se întorcea de la cumpărături din centrul Romei. Ea a luat un tren spre una dintre periferiile capitalei. Un bărbat care a stat lângă ea a acostat-o la coborârea în gara Tor di Quinto, a dus-o cu forţa într-o baracă, unde a bătut-o, a violat-o, apoi a aruncat-o într-un şanţ. Făptaşul a fost arestat. Poliţia a fost chemată tot de o româncă din aceeaşi etnie, care a văzut cum Mailat îşi târa victima.

Guvernul italian a adoptat în regim de urgenţă un decret-lege privind expulzarea cetăţenilor din ţările membre ale Uniunii Europene care au comis delicte deosebit de grave pe teritoriul Italiei. Preşedintele italian a promulgat legea joi seară, la doar câteva minute după ce victima agresiunii a decedat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

71 COMENTARII