17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMedalion „Robert Schumann“

Medalion „Robert Schumann“

Filarmonica „Oltenia“ isi deschide Stagiunea de Muzica de Camera, astazi, la ora 19.00, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova cu un exceptional „medalion Robert Schumann“. Astfel, pentru prima data, in Cetatea Baniei, va concerta „Romanian Piano Trio“ in componenta: Alexandru Tomescu (vioara), Horia Mihail (pian) si Razvan Suma (violoncel). Programul cuprinde: „5 Stucke im Volkston“ pentru violoncel si pian, op. 102; Sonata nr.1 in La minor pentru pian, op. 105 si Trio nr. 2 in Fa major pentru pian, vioara si violoncel, op. 80.


De asemenea, mâine seara, de la aceeasi ora, Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Oltenia“, sub bagheta renumitului dirijor Radu Popa, va sustine trei concerte de Schumann: Concertul in Re minor pentru vioara, Concertul in La minor pentru violoncel, op. 129 si Concertul in la minor pentru pian, op. 54, solisti fiind aceiasi artisti români cu nume de rezonanta internationala.


 


Romanian Piano Trio concerteaza la Craiova


 


Romanian Piano Trio este in turneu national cu acest medalion, in memoria marelui compozitor Robert Schumann. Despre valentele artistice si palmaresul tânarului violonist român, Alexandru Tomescu – un talent râvnit de toate orchestrele simfonice ale lumii – am scris detaliat. Melomanii craioveni l-au vazut de mai multe ori, l-au aplaudat, l-au indragit enorm, iar acum chiar il aduleaza.


Pianistul Horia Mihail a debutat in Brasov, orasul natal, interpretând Concertul in Re major de J. Haydn, la vârsta de numai 10 ani. Pâna in momentul de fata a concertat de sute de ori pe scenele din România si din strainatate. In Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston University Symphony si University of Illinois Symphony. Ziarul Boston Globe a consemnat: „Subtilitatea ritmica si articulatia atmosferei si a culorii sunetului au fost de un fel pe care aceasta muzica (Prokofiev) o primeste foarte rar“. Horia Mihail a sustinut recitaluri solo si muzica de camera in România, Italia, Anglia, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Statele Unite etc.


Dupa 14 ani de studii in România cu profesorii Stela Dragulin (la Brasov) si Constantin Ionescu-Vovu la Academia de Muzica din Bucuresti, Mihail a urmat cursurile Universitatii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obtinând diplomele de absolvire si de masterat in 1995, intr-o perioada de numai trei ani. In 1999, a primit inclusiv Artist Diploma de la Boston University unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.


Trebuie precizat ca tânarul pianist a primit obtinut premiu la absolut toate concursurile de pian la care a participat. De asemenea, a primit bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship si a mai beneficiat de burse complete la toate institutiile de invatamânt superior pe care le-a frecventat. Trebuie spus ca, in 1999, a cucerit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entrz Award.


A fost ascultat la diverse posturi de radio si de televiziune din România, Belgia, Anglia, Statele Unite si Vocea Americii si a facut inregistrari. Dupa o perioada de trei ani, in care a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail s-a reintors in toamna lui 2002 in România, unde este solist al Filarmonicii din Brasov, membru al Romanian Piano Trio – alaturi de Alexandru Tomescu si Razvan Suma – dar si profesor asociat la Universitatea „Transilvania“ din Brasov. A participat la numeroase festivaluri si in fiecare vara este invitat ca profesor la Festivalul International de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra in colaborare cu Boston University.


In toamna acestui an, pianistul Horia Mihail s-a alaturat colegilor pentru a realiza celebrul Romanian Piano Trio pentru un turneu de 33 de concerte, recitaluri si simpozioane, in scopul marcarii a 150 de ani de la intrarea in eternitate a marelui compozitor german Robert Schumann.


Pe Razvan Suma, renumita publicatie germana „Das Orchester“ l-a caracterizat ca fiind „violoncelistul care a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea si inteligenta sa“ si l-a apreciat drept „un mare talent muzical, o certitudine artistica a momentului“. Insa, nu doar aceasta publicatie de specialitate i-a recunoscut valoarea. Pretutindeni publicul si presa au apreciat la superlativ personalitatea charismatica a artistului, profunzimea si frumusetea interpretarilor sale. Prin repertoriul impresionant pe care l-a realizat in cele peste o suta de recitaluri si concerte sustinute in turneele din Europa, America si Asia, Razvan Suma – un sensibil inzestrat cu intuitie muzicala, cu tehnica ireprosabila si cu capacitati deosebite in redarea sonoritatilor dintre cele mai diverse si de mare rafinament – a demonstrat ca este un artist la fel de rar, cu premii internationale celebre si la fel de solicitat pe intreg mapamondul.


La numai 28 de ani, Razvan Suma era doctorand la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si profesor asociat la catedrele de violoncel si de muzica de camera la Universitatea Transilvania din Brasov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS