27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUn alpinist român a murit pe Everest

Un alpinist român a murit pe Everest

Un alpinist român de 48 de ani a murit într-o expediție către cel mai înalt vârf montan din lume, Everest. Gabriel Țabară încerca să facă traseul fără oxigen suplimentar.
Gabriel Viorel Țabără a murit luni dimineață în Tabra Ill de pe Everest, situată la 7470 de metri altitudine. Decesul sau a fost confirmat de oficialii citați de Everest Chronicle.

Gabriel Viorel Țabără a fost găsit fără viață în cort de către ghidul său Sherpa, a declarat organizatorul expediției, Makalu Adventure. „Gabriel si ghidul său Sherpa au avut o zi normalã si s-au dus in corturile lor, asa cum fac de obicei alpinistii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a explicat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle, citându-l pe ghidul Sherpa.

Khimlal Gautam, seful Biroului de monitorizare si facilitare a expedițiilor de pe teren, a confirmat decesul alpinistului român.

Gabriel este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume. Până marti, aproximativ 400 de alpiniști au ajuns pe vârful Everest, potrivit lui Gautam. În aceeași zi, peste 160 de alpiniști se aflau în ultimul efort pentru atingerea vârfului.

Alpinistul român se afla pe munte de peste două luni, pregătindu-se pentru o escaladare fără oxigen suplimentar a vârfului Lhotse, vecinul Everestului. El finalizase procesul de aclimatizare și efectuase mai multe rotații de antrenament în pregătirea pentru ascensiunea finală.

„Cu siguranță nu este lipsa de oxigen, deoarece oamenii nu consumă oxigen la Tabăra III. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie”, a spus Lamsal.

Compania lui urmează să evacueze cadavrul din tabăra III mâine și să-l aducă la Kathmandu.

Citește și: Elevii de clasa a IV-a susţin proba la Matematică din cadrul Evaluării Naţionale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS