17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFestivalul „Elena Teodorini“, aproape de final

Festivalul „Elena Teodorini“, aproape de final

Teatrul Liric „Elena Teodorini“ din Craiova prezinta spectacolul „Boccaccio“ de Franz von Suppé – realizat pe o adaptare a lui Günther Mayr din Germania dupa un libret semnat de Friedrich Zeil si Richard Genée – sub conducerea muzicala a lui Florian-George Zamfir, directorul general al teatrului, incepând cu ora 19.00. Scenografia ii apartine lui Razvan Draganescu, iar distributia este excelenta: Boccaccio – Dorin Mara (Germania), Pietro – Marian Somesan, Scalza – Adrian Zamfir, Beatrice – Georgeta Grigore, Lotteringhi – Alexandru Petrescu, Isabella – Mihaela Popa, Lambertuccio – Ion Sandu Filip, Peronella – Georgeta Fangli Dobre, Fiametta – Diana Tugui, Leonetto – Ioan Cherata, Cecco – Dragos Draniceanu, Vânzatorul de carti (Majordomul) – Marcel Ioan Ratiu, Câinele – Daniel Cornescu, Giacometto – Marinel Tiganus si Anselmo – Stefan Ciuca. Nu lipseste Corul si orchestra Teatrul Liric „Elena Teodorini“ – dirijata de Florian-George Zamfir, concert-maestru fiind Dan Bozgan, iar maestru de cor – Pavel Sopov.


„Boccacio“ este un spectacol total, plin de surprize, pe gustul unui segment mare din public. Premiera a fost anul trecut si, la momentul respectiv, am scris pe larg despre acest spectacol care contine toate ingredientele necesare unui succes garantat. Reamintim doar ca in opera comica „Boccaccio“, tema generala este iubirea, dupa istoriile din „Decameronul“ lui Giovanni Boccaccio, insa o iubire care vrea binele si din când in când realizeaza raul.


Gala Operei


 Festivalul „Elena Teodorini“ se va incheia, sâmbata, 21 octombrie, cu Gala Operei care cuprinde arii, coruri si uverturi celebre, sub bagheta talentatului dirijor craiovean Marius Hristescu. Astfel, melomanii vor avea parte de un program superb din muzica universala, pe gustul lor si cu totul de exceptie: uvertura operei si aria lui Bartolo „La vendetta…“ din „Nunta lui Figaro“, de Mozart; aria lui Leporeello „Madamina, il catalogo…“ din opera „Don Giovanni“; Cavatina Luciei „Regnava nel silenzio“, de Donizetti; aria lui Renato si „Aria lui Fiesco“, de Verdi; „Valsul Julietei“, de Charles Gound; „Bacarola“ (duet) din „Povestirile lui Hoffmann“, de J. Offenbach; preludiu la opera, „Habanera“ (cu cor), aria toreadorului, „Chanson boheme“, din opera „Carmen“, de G. Bizet; Dansul rusesc „Trepak“ si Mars din „Spargatorul de nuci“ (muzica de balet), de Ceaikovski; aria lui Lenski „Kuda, kuda…“; aria Margheritei „L’altra notte…“ din Mesfistofele, de Arrigo Boito; dans din „Suita I“ pentru orchestrra din opera „Peer Gynt“, de E. Grieg; aria lui Manon Lescaut „Sola, perduta, abbandonata“, de G. Puccini; cantoneta „O sole mio, de Eduardo di Capua – Alfredo Mazzucchi si un sextet din actul II al operei „Lucia di Lammermoor“, de Donizetti.


Gala va fi incheiata de Corul teatrului cu patru piese celebre: Corul matadorilor din Traviata, de Verdi; Corul „Scorendo uniti…“ din opera „Rigoletto“ a aceluiasi compozitor; „Corul mut“ din „Madama Butterfly“, de Puccini si „Corul Tiganilor“ din opera „Trubadurul“, de Verdi.


Marius Hristescu – un dirijor de mare perspectiva


Craioveanul Marius Hristescu are 31 de ani, a absolvit Liceul de Arta din orasul natal, si-a continuat pregatirea muzicala la Universitatea de Muzica din Bucuresti, unde a studiat, in paralel, la trei dintre sectiile acesteia: Compozitie, Dirijat Cor Academic si Dirijat Orchestra, fiind discipol al maestrilor Stefan Niculescu (compozitie), Dan Buciu (armonie), Dinu Ciocan (contrapunct), Valentin Gruescu (dirijat cor academic), Ludovic Bacs si Petru Andriesei (dirijat orchestra). Apoi a absolvit cursul de Studii Aprofundate (Master) – Stil si Limbaj Compozitional la clasa Stefan Niculescu.


Primele aparitii scenice, in calitate de dirijor, sunt legate de concertele sustinute de corul Carmina Nova din Craiova infiintat de Florian-George Zamfir. In anul 1997 a obtinut Premiul de Debut in cadrul Festivalului Tinerilor Dirijori de Cor de la Craiova (editia a V-a), in anul 2002 o bursa de studii la Academia Marciana din Venetia, iar in 2005 a primit o bursa de cercetare muzicologica la Roma. De asemenea, in urma cu doi ani, acesta a participat la un Master-Class de arta dirijorala sustinut de Kurt Masur, organizat de Fundatia Eurosilesia la Wroclaw (Polonia).


In momentul de fata este dirijor al orchestrei Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova, dar si o prezenta constanta pe scenele principalelor institutii de cultura din tara (filarmonici si teatre de opera) in dubla ipostaza de dirijor si orchestrator.


Anul 1999 a marcat inceputul colaborarii cu binecunoscutul cantautor Tudor Gheorghe, colaborare in urma careia a luat nastere proiectul „Anotimpurile Poeziei Românesti“. Prima parte a acestui proiect, „Primavara Simfonic“, a obtinut titlul de cel mai bun compact disc de muzica clasica al anului 2001, trofeu oferit la decernarea Premiilor Industriei Muzicale Românesti (martie 2002). Au urmat „Toamna“, „Iarna“ si „Vara Simfonic“, ultimul spectacol fiind finalizat in septembrie 2005. In prezent, se afla in pregatire ultimul proiect ce are ca tematica melodiile Bucurestiului de altadata. Spectacolul se va intitula „Calvarul unei inime pribege“ si va avea premiera oficiala in pe 3 noiembrie, la Sala Palatului din Bucuresti.


In urma dobândirii reputatiei de compozitor si orchestrator, artisti valorosi ai momentului din industria muzicala româneasca i-au solicitat colaborarea: Nicu Covaci (Phoenix), Loredana Groza, Marius Bodochi, Florin Piersic, Radu Fornea (K1), Stefan Banica jr., Linda, Paula Seling. De un real succes s-au bucurat si cele doua proiecte simfonice realizate alaturi de baritonul Daniel Prunaru (pe scena Operelor din Craiova si Cluj), concretizate in doua CD-uri.


Pasiunea pentru compozitie i-a imbogatit palmaresul prin premiile obtinute la concursuri de creatie corala: „Doua colinde românesti“ – Premiul al II-lea la Concursul de Creatie Corala (Bucuresti, 1997) si „Ave Maria“ – Premiul al III-lea la Concursul Coral International Gheorghe Dima (Cluj, 1997).


Creatia sa mai cuprinde o uvertura de concert, un concert pentru doua viori si orchestra si câteva lucrari camerale. Cvartetul de coarde op. 11 „Golful Persic“ a obtinut Premiul pentru cea mai buna creatie straina (ce apartine lui Marius Hristescu) la cea de-a XXI-a editie a Festivalul International de Muzica Fadjir din Iran. In decembrie 2004 a inceput colaborarea cu scene teatrale din tara. A compus muzica pentru piesele de teatru „Hotel Europa“, de Matei Visniec (Teatrul National „Marin Sorescu“ din Craiova) si „Printul Frederic de Homburg“ de Heinrich von Kleist (Teatrul National din Sibiu), ambele in regia lui Serban Puiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS