15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFondurile structurale, marea provocare a UE

Fondurile structurale, marea provocare a UE

Intreprinzatorii olteni sunt mai dinamici decât intreprinzatorii din alte regiuni ale tarii. Cel putin asta e parerea organizatorilor Caravanei Avangarde, „Programe de finantare pentru IMM-uri, Fonduri structurale 2007-2013“.


Caravana Avangarde s-a oprit ieri si in Craiova pentru a reuni reprezentanti ai intreprinzatorilor olteni, ai guvernului, ai Senatului si ai ministerelor si a discuta despre potentialele probleme pe care le vor intâmpina in momentul in care românii vor putea sa acceseze fonduri structurale. „Am organizat acest eveniment pentru a aduce ultimele informatii referitoare la accesarea fondurilor structurale“, a declarat Adriana Radu, reprezentantul Avangarde Production, firma care a organizat evenimentul. Potrivit acesteia, a fost o discutie interactiva care a scos la iveala atât nemultumirile, cât si temerile intreprinzatorilor olteni cu privire la accesarea fondurilor structurale dupa aderarea la UE.


„Pâna la sfârsitul acestei luni va fi gata ghidul solicitantului“


Alt element scos la iveala la intâlnirea de ieri a fost acela ca nici intreprinzatorii nu sunt foarte pregatiti pentru accesarea banilor, dar nici institutiile statului nu au pus inca la punct toate detaliile legate de acest subiect. „Pâna la sfârsitul acestei luni va fi gata ghidul solicitantului“, a declarat Iuliana Topoleanu, reprezentantul Ministerului Integrarii. Potrivit acesteia, una dintre primele problemele cu care se vor confrunta intreprinzatorii va fi aceea ca, in 2007, acestia vor avea destul de putin timp la dispozitie pentru a accesa fondurile alocate pentru 2007 (negocierea oficiala a fondurilor va incepe dupa aderare, probabil dupa luna iunie, astfel ca perioada in care trebuie sa fie absorbiti banii pentru 2007 va fi iunie – decembrie 2007).


„Depinde cu ce viteza ne vom misca pentru a atrage banii“


Unul dintre scopurile intâlnirii de ieri de la Craiova a fost ca oltenii sa invete ce trebuie sa faca pentru a absorbi cât mai multe fonduri. „Suntem interesati sa atragem cât mai multe fonduri, mai ales ca suntem mai putin dezvoltati decât alte regiuni. Depinde insa cu ce viteza ne vom misca pentru a atrage banii. Cei care au depus proiecte pe PHARE stiu deja acest lucru si cunosc procedura“, a declarat Mariana Alecu, sef serviciu in cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Vest Oltenia. Potrivit acesteia, alt lucru extrem de important este ca beneficiarii acestor fonduri sa stie caror organizatii sa se adreseze. ADR Sud-Vest Oltenia si Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatii (OTIMMC) Craiova sunt doua dintre institutiile carora intreprinzatorii se pot adresa pentru a afla mai multe detalii.


Solutiile pentru accesarea tuturor sumelor sunt insa numeroase. „Solutia ar fi si sa avem un plan de masuri concret, sa se faca simulari“, a declarat Marius Marinescu, presedintele Organizatiei Oamenilor de Afaceri din PD si vicepresedinte al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii.


Caravana Avangarde va vizita opt orase


Caravana Avangarde, organizata cu sprijinul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatii, a mai fost prezenta si in Constanta, Galati, Iasi, Brasov, Cluj si Timisoara. Urmatorul oras in care va poposi Caravana va fi Braila.


Din punct de vedere al participarii, oltenii au urmat tendinta nationala si au manifestat un interes ridicat pentru subiectul dezbatut, la eveniment participând peste 100 de persoane din regiune.


30 de miliarde de euro pentru România


Fondurile structurale ale UE pot ajuta România sa se apropie de standardele occidentale. In perioada 2007-2013, românii vor putea sa acceseze aproximativ 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS