17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul Craiovei se naste ilegal

Centrul Craiovei se naste ilegal

Lucrarile de modernizare a centrului Craiovei au inceput cu stângul. Piata Prefecturii din oras s-a transformat in santier in lucru fara ca primarul Antonie Solomon sa fi emis ordinul de incepere a lucrarilor. Luati prin surprindere, craiovenii s-au trezit ca li s-a inchis accesul pe trotuarul din fata parculetului de la statuia lui Mihai Viteazul, fiind nevoiti sa mearga de-a busilea pe sub panourile care ingradesc santierul.


Pe 1 mai, primarul Solomon impreuna cu reprezentantul constructorului au promis craiovenilor ca nu vor incepe lucrarile de modernizare a centrului orasului decât dupa ce societatea UTI International va emite o scrisoare de garantie de buna executie a intregului proiect, urmata de emiterea de catre edilul-sef a ordinului de incepere a lucrarilor. Promisiunile au tinut doar trei zile, ca orice minune, pentru ca Solomon nu a mai avut rabdare sa respecte clauzele contractului si a cerut verbal inceperea lucrarilor fara sa intre in posesia scrisorii de buna executie a proiectului. Mai mult, inceperea lucrarilor trebuia facuta de executant numai dupa ce notifica Inspectia de Stat in Constructii Dolj, lucru care nu s-a intâmplat. „S-a primit doar o dispozitie verbala de la primarie pentru inceperea lucrarilor. Stiti cum se lucreaza in România! Bineinteles ca nu s-au respectat clauzele contractuale, dar noi am incercat sa ne adaptam cerintelor beneficiarului ca sa nu ne punem rau cu el de la inceput“, a spus Marin Toma, responsabilul tehnic cu executia din partea executantului. Inceperea lucrarilor i-a surprins si pe inspectorii de la Inspectia de Stat pentru Constructii (ISPC) Dolj, care au constatat ca firma constructoare nici macar nu-si afisase panoul cu datele de identificare ale santierului. „Nu ne-a anuntat nimeni data inceperii lucrarilor, dar am vazut panourile care ingradesc santierul si am fost sa verificam. Cei de la primarie sfideaza pe toata lumea. Au inceput ilegal lucrarile si nici nu stiu daca au autorizatie de construire“, a declarat Gheorghe Enescu, inspectorul-sef al ISPC Dolj. Acesta sustine ca primaria nu i-a platit nici acel 0,1% din valoarea lucrarilor estimate in autorizatia de construire, asa cum prevede Legea nr. 50/1991 modificata si republicata.


Discutii contradictorii pe modele legale


Desi la inceput pareau ca se inteleg, intre primarie si UTI International au aparut discutii legate de forma scrisorii de garantie bancara pe care executantul trebuia sa o puna la dispozitia primariei pentru cei 15% din valoarea contractului pe care i-a cerut in avans pentru demararea lucrarilor. „Am trimis pe fax primariei acum trei zile modelul de scrisoare de garantie bancara in care am trecut clauze suplimentare care sa protejeze UTI de o eventuala executare silita venita din partea te miri cui. Am cerut ca orice executare sa se faca prin intermediul bancii. Am primit in schimb de la consiliul local modelul de scrisoare de garantie bancara identic cu cel din HG nr. 264/2003 completat de mâna. Nu putem merge neaparat pe mâna modelelor. E bine ca nimeni sa nu fie tepuit! Eu cred ca pâna la urma vom cadea de acord. In privinta scrisorii de buna executie speram ca luni sa o avem, iar marti sa venim cu ea la Craiova“, a declarat Marin Toma. In ciuda insistentelor redactorilor GdS, reprezentantii Primariei Craiova nu au putut fi contactati pentru a-si exprima punctul de vedere.


De-a busilea prin centrul Craiovei


Sute de trecatori pe care treburile zilnice ii duceau catre zona comerciala Mercur au fost nevoiti sa faca mersul piticului pentru a traversa Piata Prefecturii, deoarece unul dintre partenerii lui UTI, SCT Bucuresti, bagase pichamerele in baza soclului statuii lui Mihai Viteazul, blocând trotuarul de acces din fata parculetului.


Batrâni in baston, femei in vârsta, tineri si oameni de afaceri, cu totii exersau mersul de-a busilea dupa ce se saturau injurând. Desi nu aveau nici un fel de aprobare legala sa lucreze in Piata Prefecturii, angajatii SCT Bucuresti pazeau panoul pe sub care incercau sa treaca cetatenii ambitiosi, interzicându-le accesul in santier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU