15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpaga, moneda forte la examene

Spaga, moneda forte la examene

Intre 500 de mii de lei si 600 de euro, atât trebuie sa scoata din buzunar un student craiovean pentru a trece fara emotii printr-un examen. Practic, intre cele doua valori se situeaza spaga pe care o da un tânar, pentru ca profesorul sa se declare multumit.


Spaga este un fenomen intâlnit in toate domeniile si nici sistemul educational universitar nu face exceptie. Cu toate ca se presupune ca in scoli si in mediul academic se formeaza generatii de elevi sau studenti – „care trebuie educati in spirit civic si etic“ -, acest lucru este ocolit cu maiestrie, iar spaga este un „accesoriu“ de baza al studentilor.


Acest articol are intentia de a veni in ajutorul viitorului si actualului student, incercând, totodata, sa ofere o imagine de ansamblu a bursei spagii din invatamântul superior craiovean. Deocamdata, aceasta imagine este incompleta, pentru ca putini, desi suficienti la numar, sunt cei care vor sa vorbeasca despre aceasta practica. De cele mai multe ori, aceste informatii sunt culese de la studentii care au trecut prin aceste experiente sau de la aceia care doar au auzit despre metoda de a oferi… si aceea de a primi. Capul de afis este tinut mai tot timpul de facultatile la care sunt inscrisi cetateni straini veniti pentru a-si face „capul mare“ pe meleaguri cu iz de praz. Straini, straini, dar s-au adaptat din mers si destul de rapid la obiceiurile „spagalnice“ oltenesti. Si rând pe rând, facând o trecere in revista a institutiilor superioare de invatamânt, constati cu stupoare ca spaga difera de la o facultate la alta. La Facultatea de Medicina si Farmacie din Craiova, studentii trebuie sa scoata din buzunar intre 400 si 600 de euro ca sa promoveze un examen de an pentru a deveni „doctorasii de mâine“.


Mai mult, din cele spuse de studentii care nu au dorit sa-si dezvaluie identitatea, spaga se da si in functie de nivelul fiecarui profesor. „Profesorii tineri nu prea se lasa mituiti pentru ca nu au acces la examene, ocupând doar functii mici si anume acelea de asistent sau preparator universitar. «Grosul» intra in buzunarele profesorilor universitari sau ale conferentiarilor“, a spus M.N., studenta la Farmacie. Pentru a da veridicitate celor spuse, tânara a continuat cu alt aspect impamântenit la români: „Negustoria cu cartile de specialitate (microbiologie, biochimie, fizica si biofizica etc.), bagate pe gâtul studentilor la intrarea in examen, care au preturi destul de piperate – 800-850 de mii de lei pentru o carte de biologie – si, culmea ironiei, nici nu esti sigur ca treci acel examen“.


Spaga studenteasca a la Caragiale, „dupa buget“!


Dupa mai multe ore de discutii cu studentii descoperi ca pentru un examen de semestru (in plina sesiune de iarna) este nevoie de 100 sau 200 de euro. Pentru studentii români un pic mai „nevoiasi“ functioneaza, mai degraba, pilele verbale – si acestea dupa buget! Ne mutam la alta institutie de invatamânt si anume la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“, unde studentii straini ajung sa plateasca daca „ii tine“ chiar si 600 de euro pentru un examen. Cei de pe meleaguri oltenesti se feresc sa vorbeasca pentru ca au o scuza: „Sunt la Drept“! De la Drept ne mutam la Facultatea de Agronomie, unde lucrurile stau extrem de prost sau merg destul de subtire, ca si agricultura noastra. Aici, cu un milion de lei, te consideri admis la orice examen. Si, ciudat, acest lucru este recunoscut chiar si de profesori care spun ca „studentii nici de protocol nu mai au bani“.


La Facultatea de Mecanica lucrurile stau chiar mai lesne si cu 500.000 de lei si cel mult 100 de euro rezolvi un examen de semestru. Automatica sare de un milion de lei, dar pastreaza traditia facultatilor tehnice unde, ca student, esti pus in situatia de a „plati“ câteva examene pe semestru. La Facultatea de Litere sau la cea de Istorie-Filosofie-Geografie s-a pastrat numai traditia micilor atentii, suc, tigari, piscoturi, in timpul desfasurarii examenelor. „De aranjat examenele se poate, dar neoficial. Concret, eu nu am idee… Cert este ca pregatirea studentilor este mai slaba de la an la an si se extinde precum un cerc vicios. De vina suntem si noi, si studentii. Pentru a indrepta lucrurile ar trebui sa gasim o cale de mijloc. Dar nu sunt convins ca vom reusi“, a precizat prof. univ. dr. Vladimir Osiac, decanul Facultatii de Istorie-Filosofie-Geografie. De asemenea, surse din interiorul Universitatii din Craiova spun ca peste tot functioneaza principiul „esti om cu mine, sunt om cu tine“ sau „cum ma tratezi asa te tratez“.


„Sa faci ce spune popa, dar nu ce face popa“


Nici Facultatea de Teologie nu sta mai bine. Si aici profesorii se lasa „atinsi“ de cele lumesti si folosesc trocul. Un student care se afla in an terminal spune ca la mare cautare sunt, in ciuda gripei aviare, …curcanii frumos crescuti. Daca orientarea se schimba, iar un absolvent de liceu se orienteaza spre o facultate particulara in ideea de a invata si mai multa carte, constata ca si aici profesorii sunt unsi cu toate alifiile si ca multi dintre ei predau in invatamântul de stat, deci au un bogat bagaj de cunostinte in domeniul spagii. Insa ceea ce deranjeaza cel mai mult pe cel pus in ipostaza de a-si aranja examenele pe bani este faptul ca, asa cum caile Domnului sunt incurcate, te trezesti ca ramâi doar cu banii dati, ca examenul nu-ti garanteaza nimeni ca-l treci.


Uniunea Studentilor din România stie de ce


Uniunea Studentilor din Romania (USR) informeaza opinia publica câta spaga dau studentii pentru a promova un examen sau altul. In sondajul lor, facut prin toate centrele universitare de stat, reiese ca valoarea „taxelor“ difera, in functie de orasul in care se afla universitatea, dar, mai ales, in functie de natura specializarii. Astfel, USR informeaza ca la universitatile de medicina atentia inseamna contravaloarea in lei a minimum 200 de dolari, iar studentii straini ung cadrele didactice cu cel putin 1.500 de dolari. La universitatile cu profil tehnic se platesc intre 50 si 500 de dolari, iar pentru universitatile cu profil umanist maximum 200 de dolari. La facultatile din cadrul unor centre universitare mai mici, „precum cele din Brasov, Pitesti, Craiova“, se ajunge la o cotizatie de maximum 200 de dolari.


Presedintele USR, Florentin Gust, a declarat: „Este un fenomen care se perpetueaza si nimeni nu face nimic, nici Ministerul Educatiei, nici rectorii. Noi nu am facut altceva decât sa tragem un semnal de alarma, deoarece comparativ cu sistemul de sanatate, unde salariile sunt intr-adevar de mizerie, de bine, de rau sunt unii profesori universitari care primesc lunar intre 2.000 si 3.000 de euro. In plus, mai exista si un fel de spaga mascata. Unele cadre didactice obliga studentii sa cumpere câte trei carti pe semestru, la un pret care nu se justifica“.


Cu mâna intinsa…


„Negustoria“ cu cartile de specialitate la examene ii rusineaza pe unii profesori universitari. „Datorita acestui lucru ni s-a dus buhul prin Universitate. Este o mare tâmpenie sa vinzi cartile studentilor. Dar daca nu ai alternativa, faci si acest lucru. Si uite asa devii din dascal, negustor. Cu aceasta practica iti subminezi autoritatea, iar studentul te are practic la mâna“, a precizat prof. univ. dr. Dumitru Busneag, decanul Facultatii de Matematica-Informatica din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII