17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Epidemie“ de greva foamei

„Epidemie“ de greva foamei

Greva foamei, un gest radical la care au recurs, in urma cu câteva zile, trei profesori de la Scoala nr. 30 „Mihai Viteazul“, din Craiova, atrage ca un magnet si alti dascali. Sfidând chiar si moartea, invatatoarea Viorica Ţoanca, de la aceeasi unitate de invatamânt, a intrat de ieri in greva foamei alaturi de cei trei colegi ai sai.


Disperarea cadrelor didactice atinge cote maxime la Craiova. Numarul profesorilor care aleg ca forma de protest greva foamei, in speranta ca „cineva ii va vedea sau auzi“, creste de la o zi la alta.


Este si cazul invatatoarei Viorica Ţoanca de la Scoala nr. 30 „Mihai Viteazul“ din Craiova, care s-a alaturat celor trei colegi ai sai aflati de câteva zile in greva foamei.


In ciuda bolilor cronice de care sufera (hepatita cronica, infectie la rinichi, spasmofilie avansata, hipotensiune arteriala), invatatoarea a ales aceasta forma radicala de protest. Nici insistentele cadrelor medicale din scoala, ale reprezentantilor Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Dolj, ale medicului Olivia Popa de la Dispensarul pentru Studenti Craiova si ale celorlalti colegi nu au convins-o pe invatatoare sa renunte.


Gestul femeii a fost dezaprobat de medicii de specialitate, colegi de cancelarie, dar si de Ioana Murgica, asistenta unitatii de invatamânt, care a spus: „Oameni buni, retineti-o. Numai eu stiu de câte ori am intervenit când i se facea rau la scoala. Are doi copii care pot ramâne ai nimanui. Cine va avea grija de ea? Ma vad nevoita sa stau alaturi de aceasta, zi si noapte. Nu poate trai doar cu apa plata… Oare lumea asta s-a intors pe dos?“.


„Cu orice risc, intru in greva foamei“


Incercarile medicilor si ale profesorilor de a o face pe Viorica Ţoanca sa renunte s-au dovedit a fi desarte. Constienta de ceea ce o asteapta, de riscul la care se expune care ii poate provoca chiar si moartea, invatatoarea, in vârsta de 46 de ani si cu o experienta de 27 de ani la catedra, a spus cu lacrimi in ochi: „Nimeni si nimic nu ma pot opri. E viata mea. Sunt constienta ca sunt bolnava, pot muri chiar mâine, dar pâna atunci nu voi renunta. Cu orice risc, ma alatur colegilor mei. Acolo unde stau ei, voi sta si eu!“. De asemenea, invatatoarea a marturisit ca a ales aceasta forma de protest ca sa dea o palma peste obrazul guvernantilor, carora nu le pasa nici cât negru sub unghie de oamenii de la catedra. „Daca pe ei, cei care ne conduc, nu ii intereseaza de soarta noastra, pe mine ma intereseaza. Am acasa o familie de intretinut. Doi copii, o mama bolnava si un tata paralizat. Singurele mele venituri sunt cele de dascal. Sunt la catedra de 27 de ani si sunt dispusa sa merg pâna la capat“, a spus invatatoarea.


Primii dascali care au intrat in greva foamei, Gheorghe Sbora, Viorica Sbora si Axente Corneanu, toti trei de la Scoala „Mihai Viteazul“ din Craiova, sunt din punct de vedere medical bine, desi au trecut trei zile de când protesteaza in acest fel. „Starea lor e buna. Doar profesorului de istorie, Axente Corneanu, i-a scazut tensiunea. Nu consuma decât apa plata“, a spus doctorita Olivia Popa, de la Dispensarul pentru studenti.


O profesoara din Horezu s-a hotarât sa nu mai manânce


Si in judetul Vâlcea o profesoara de limba franceza, de la Grupul Scolar „Constantin Brâncoveanu“ din Horezu, s-a hotarât sa intre de ieri in greva foamei. Ana Comanescu spune ca a recurs la acest gest din cauza ignorantei cu care guvernantii ii trateaza pe dascali.


Profesoara a anuntat conducerea institutiei scolare ca refuza hrana si ca nu va mai mânca pâna când guvernul va gasi o solutie pentru rezolvarea situatiei in care se afla cadrele didactice.


„Nu mi-am propus sa rastorn guvernul. Vreau doar ca guvernantii sa se aplece cu mai mult discernamânt asupra problemelor din educatie“, a afirmat Ana Comanescu, cadru didactic cu o activitate la catedra de mai bine de 26 de ani.


Profesoara va sta pe perioada grevei acasa, in satul Ursani. Ar fi vrut sa protesteze in fata Primariei din Horezu sau in fata prefecturii, dar spune ca nu are bani pentru naveta.


Dascalii grevisti vor picheta luni Prefectura Vâlcea


Liderii sindicalistilor vâlceni sustin protestul cadrului didactic din Horezu, chiar daca nu este membru de sindicat. Lucian Marinescu, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamânt, a afirmat ca de luni este posibil sa intre in greva foamei si alti profesori din Vâlcea. Deocamdata, cadrele didactice vâlcene, câte au mai ramas in greva generala, se pregatesc sa picheteze prefectura.


„Luni intentionam sa organizam un miting de protest in fata prefecturii, intre orele 13.00 si 14.00. Deja o parte dintre profesorii care s-au intors la scoala a reintrat in greva. In prezent (n.r. – ieri, in jurul orei 14.00) avem peste 700 de cadre didactice care sunt in greva generala“, a afirmat Lucian Marinescu. In Vâlcea sunt insa peste 6.000 de dascali. Dintre acestia, peste 4.000 au intrat in greva generala pe 7 noiembrie. La inceputul acestei saptamâni, majoritatea profesorilor grevisti si-au reluat activitatea didactica, astfel ca numarul celor care mai protestau joi era de 500. Printre cadrele didactice care au refuzat sa dea curs apelului reprezentantilor guvernului si sa tina scolile inchise s-au aflat cei de la Colegiul National „Alexandru Lahovari“, cei de la Colegiul National „Mircea cel Batrân“, cei de la scolile din orasul Calimanesti si cei de la Grupul Scolar „Constantin Brâncoveanu“ din Horezu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS